Külad 2005–2018

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allikukivi keskus bussipeatuse ja vabrikuaegse majaga.
Allikukivi keskus bussipeatuse ja vabrikuaegse majaga. Foto: Urmas Luik

Eesti Vabariigi 100 aasta juubeliks valmisid meie 100. külalood, selle sümboolse kingitusega tõmbame joone sarikirjutisele alla. Kihnu on ainus vald, kus tutvustasime kõiki nelja küla. Ülejäänud nii-öelda vana Pärnumaa 326 külast jõudis leheveergudele alla kolmandiku.

Eesti ei ole linnriik keskusega Tallinn, sellele vastukaaluks alustasimegi tosin aastat tagasi külalugude sarja. Tõdemusega, et paljud pered on turvalist elukohta otsides kolinud pealinnast maale, kuulama linnulaulu ja nautima päiksetõusu.

Vahepeal on suletud koole ja postkontoreid, poode ja pangakontoreid, aga kultuurikollete aknad on pimedatel õhtutelgi valged ja külateatrit tehakse lustiga, kuigi elus pole teatrit meil vähe.

Läbimatumagi tee äärest oleme leidnud töökaid, ettevõtlikke, oma juurtest kinnihoidvaid ja maaelu väärtustavaid peresid, neid, kes mingi valemiga ei mõtle linna kolimisele, kuigi neile lähim töökoht ongi linnas. Moodsal ajal öeldakse selle kohta pendelränne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles