Paigamälu hoiavad põlvkonnad

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“See on meie 84. metsaveotraktor,” ütleb OÜ Metsise omanik, juha­taja ja peainsener Ivo Jürgenson suures hallis.
“See on meie 84. metsaveotraktor,” ütleb OÜ Metsise omanik, juha­taja ja peainsener Ivo Jürgenson suures hallis. Foto: Urmas Luik

Saatusliku lause eel jõudis riigihalduse minister Mihhail Korb 29. mail 2017 panna käe alla määrusele, millega Saarde vallas taastati paigamäluga kohalike tahtel ajalooline Allikukivi küla nimi ja lükati Tihemetsa aleviku piir tagasi sinna, kus see oli 40 aastat tagasi.

Võõrale on Allikukivi mõne maja ja bussipeatusega riigimaantee äärne koht, kust enamasti tuhisetakse läbi piirkiiruse märke eirates. Ent ligemale 130 inimesele on see kodupaik, kus juured põlvkondi pidi tugevalt mullas nagu tammel. Siit alustasime oma külalugude sarja­ ja siin paneme ka punkti. Mööndusega, et tollal rääkisime Väljakülast, mida ürikutes on esmamainitud 1560. aastal. Välja­küla jookseb piki Alevi teed Allikukiviga kokku sedasi, et arvame sellesse Ivo Jürgensoni, keda kui metsaveotraktorite ehitajat tutvustasime sarja avaloos ja kellele nüüd ütlesime jälle tere.

Tallinna polütehnikumis arvutite parandamist õppinud noor mees pani tehnikahuvist ajendatuna, aga veel rohkem enda vajadusest kunagises Tihemetsa sovhoostehnikumi kartulihoidlas 1996. aastal kokku esimese metsaveotraktori. See oli talle nagu õppemasin, mille vigu arvestades tuli teine juba parem. Siis võttis Ivo julguse kokku ja viis oranži-mustavärvilise kätetöö Tartusse maamessile. Suurfirmade esindajad ajasid nina vingu: kuidas “mehed metsast” võivad üldse midagi niisugust meisterdada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles