Pärnaka eeltöö tõi jänkidele ajaloolise olümpiakulla

Märt Pilme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Sander võidunaiste keskel.
Marek Sander võidunaiste keskel. Foto: Steve Fuller / Facebook.

Pyeongchangi taliolümpiamängudel tegid täna vägeva sõidu USA naised Kikkan Randall ja Jessica Diggins, kes võitsid naiste sprinditeate. Märkimisväärne roll võidus oli pärnakal Marek Sanderil, kes määris Randalli suuski.

Finišis edestasid jänkid Rootsit (Charlotte Kalla - Stina Nilsson) vaid 0,19 sekundiga. Kolmandad olid norrakad (Marit Björgen - Maiken Caspersen Falla), kes liidrist jäid maha 2,97 sekundiga. 

Sanderi sõnutsi ootas kogu USA tiim medalit juba mängude algusest. “Tegelikult tögasid meid juba päris paljud meeskonnad, et oleme olümpial ebaõnnestunud,” raportis pärnakas Lõuna-Koreast. “Täna oli meie viimane võimalus ja kogu personal valmistus selleks 101 protsenti.”

Sander ja Digginsi hooldemees tegelesid ainult sportlastele suuskade valimisega, teised alustasid katsesuuskade ettevalmistamist. “Minul oli Kikkaniga kokku lepitud, et tema täna suuski minuga ei testi, vaid tuleb staadionile ja teeb soojendussuuskadega ettevalmistuse,” rääkis Sander. “Valisime Kikkani treeneriga seitsme paari hulgast kaks paremat paari. Kaks seepärast, et iga vahetuse ajal peaksime staadionil suuski puhastama ja uue määrde alla panema, aga juhuks, kui me ei jõua, läheb Kikkan B-suusaga vahetust sõitma.” 

Eesti määrdemehe sõnutsi on selline süsteem haruldane. Tavaliselt katsetab kahte paremat paari sportlane isegi. “Meil on Kikkaniga ülihea klapp, usaldame teineteist ja selline süsteem on toiminud,” tunnistas suusaspets.  

Staadionil tegi Sander koos Digginsi määrdemehega vahetusalas suuski. “Määrete leidmisel midagi erilist ei olnud, tavapärane töö kõigilt,” avaldas pärnakas, kelle sõnutsi prooviti täna lausa 55 paari suuski, kõik eri määrde ja struktuuriga.

USA-le oli see olümpiamängude ajaloo teine murdmaasuusatamise medal ja esimene kuld. 1976. aastal tuli Bill Koch Innsbruckis meeste 30 kilomeetris hõbedale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles