Mobiil kiirgab kõige enam numbrit valides

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutsuva tooni ajal ei maksa mobiili vastu kõrva suruda.
Kutsuva tooni ajal ei maksa mobiili vastu kõrva suruda. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Nõukogu komisjoni hinnangul ohustavad mobiiltelefonid ja traadita internetiühendus inimeste tervist ning need tuleks koolides ära keelata. Ohtu kujutavad endast ka juhtmeta telefonid ning beebimonitorid, mis baseeruvad sarnasel tehnoloogial ning mida kasutatakse laialdaselt paljudes kodudes.

Terviseameti füüsikalabori spetsialist-kvaliteedijuht Jaan Mell ütles, et mobiil kiirgab kõige rohkem sel hetkel, kui valitakse numbrit ehk siis otsitakse tugijaama. Seega kutsuva tooni ajal ei maksaks mobiiltelefoni võimalusel vastu kõrva suruda, vaid hoida kas või viis sentimeetrit peast eemal.

Füüsiku sõnul on tänapäeva mobiilid ehitatud nii, et kui telefon leiab tugijaama kiiresti ja valutult, siis ta ka kiirgab vähem.

“Mida kaugemal on jaam ja mida halvem on side, seda rohkem mobiil pingutab ja tõstab oma võimsust ja kiirgustase igal juhul suureneb,” selgitas ta.

Kõrvaklappidega mobiiliga rääkimine on ohutu juhul, kui see viib antenni peast kaugemale.

Terviseameti avalike suhete juht Iris Saluri jutu järgi kipuvad inimesed üha väiksematele lastele mobiiltelefone muretsema. “Tuleks mõelda, et kuni ei ole tehtud põhjapanevaid teaduslikke uuringuid mobiilide mõju kohta, võiks pigem karta kui kahetseda,” sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles