Uue kunsti muuseumis näeb Leedu ja Eesti mängufilme

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja Leedu 100 aasta juubeli raames näeb uue kunsti muuseumis Pärnus leedu mängufilmi "Tunded" (1968).
Eesti ja Leedu 100 aasta juubeli raames näeb uue kunsti muuseumis Pärnus leedu mängufilmi "Tunded" (1968). Foto: Leedu Filmi Instituut

Pärnu uue kunsti muuseumis jätkub Leedu-Eesti filmifestival "Keegi ei tahtnud surra", sel neljapäeval saavad pärnakad nautida Regimantas Adomaitist peaosalisena Algirdas Dausa ja Almantas Grikeviciuse filmis "Tunded"(1968) ja järgmisena Olav Neulandi "Tuulte pesa".

Muuseumi juht ja filmimees Mark Soosaar möönab, et kahe sajandivanuse riigi võrdluses olid Leedu filmiloojad 1960. aastatel meie tegijatest mitu penikoormat ette jõudnud, seda nii stsenaariumi teravuses ja lavastusküpsuses kui kaameratöös. Leedu noorte meesnäitlejate põlvkond lõi lausa oma koolkonna – minimaalse teksti ja teatraalsusest vaba mängustiiliga.

Leedukate mängufilmi "Tunded" tegevus toimub teise ilmasõja viimasel aastal. Veel sakslaste käes rannikult põgenevad rahvuslikult mõtlevad leedulased läände. Adomaitise mängitud Kaspar aga pakib sünnitusel ema kaotanud kaksikud õngekasti ja sõuab üle uttu mattunud vee itta, juba Punaarmee vallutatud Leetu.

Tulge julgelt ja mõtleme koos neile, kes maksid oma eluga meie rahvaste püsimajäämise eest. Mark Soosaar

Selgub, et nii siin- kui sealpool rinnet leidub nii ostetavaid kui mittemüüdavaid inimesi.

Leedu filmikunstiga enam-vähem samale tasemel tõuseb Eesti mängufilm 1979. aastal, kui ekraanile tuleb Neulandi "Tuulte pesa". Seda traagilist kunstiteost ajaloo veskikivide vahele jäänud metsatalu elanikest näeb uue kunsti muuseumis pühapäeval kell 14 ja tuleval neljapäeval kell 17.30. 

"Tulge julgelt ja mõtleme koos neile, kes maksid oma eluga meie rahvaste püsimajäämise eest!" julgustas Soosaar.

Tõnu Kark Tiit Paljasmaa osas Olav Neulandi filmis "Tuulte pesa" (1979).
Tõnu Kark Tiit Paljasmaa osas Olav Neulandi filmis "Tuulte pesa" (1979). Foto: Villu Reiman, Sulev Teinemaa (Teater.Muusika.Kino) kogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles