Kalevipoja maadel ehitavad külamehed metsakombaine

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miniharvester, mis Soome koostööpartnerite abiga on Kikeperas kokku pandud ja Pärnumaa metsades usinasti hooldusraiet teeb.
Miniharvester, mis Soome koostööpartnerite abiga on Kikeperas kokku pandud ja Pärnumaa metsades usinasti hooldusraiet teeb. Foto: Urmas Luik

Kõrgeks kasvanud sega­metsas surub pisike metsakombain haaratsi ümber lepatüve, langetab, laasib oksad, järkab tüve ja asetab selle käbedalt virna. Kõrval on ridamisi paberi- ja küttepuu ja hakkmaterjali hunnikud, mida kogujatraktor siit tee äärde vahelattu veab.

Noore metsa hooldaja on poolteist meetrit lai, kaalub kahe ja poole tonni ringis, kui traktoristi kilod sisse arvata, ja jõuab tunnis lõigata paar tihumeetrit peenikest metsa. Suurte firmade suurte harvesteridega võrreldes on Kikepera metsas, Kalevipoja maadel töötav saaglõikur lausa lapsuke ega jäta pinnasesse roopaid. Kabiinil on Põhja-Pärnumaa vallas registreeritud OÜ Eraraie mark ja MTÜ Ühinenud Metsaomanike nõustaja Tiit Kosenkraniuse fliisil ilutseb kiri Usewood. See metsatraktori nimi on kokku pandud soomlasest masinaehitaja Useniuse perenimest inglispärase liitega “wood”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles