Linnaorkester ühendab kontserdi numbrimaagiaga

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Traksmann mängis mullu suvel Paavo Järvi juhatatavas Eesti festivaliorkestris Pärnu muusikafestivalilgi.
Robert Traksmann mängis mullu suvel Paavo Järvi juhatatavas Eesti festivaliorkestris Pärnu muusikafestivalilgi. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu linnaorkester loob aasta kolmanda kuu kolmandal kuupäeval maagilisi numbriseoseid, kandes tänaõhtusel kontserdil Pärnu kontserdimajas ette vaid number 3 sisaldavaid teoseid.

Dirigent Mikk Murdvee on võtnud nõuks kanda pärnakatega ette kõik Ludwig van Beethoveni sümfooniad ja järg on jõudnud kolmanda sümfooniani "Eroica". Berliini muusikakõrgkoolis õppiv noor viiulisolist Robert Traksmann esitab Mozarti 3. viiulikontserdi. Sama numbrit sisaldab ka kontserdi avalugu, mis pärit samuti Mozarti sulest.

Nelja-aastaselt viiulimänguga alustanud Traksmann on lõpetanud Tallinna muusikakeskkooli ja õpib nüüd Saksamaal professor Kolja Blacheri juures, kes on suviti Pärnu muusikafestivalilgi meistrikursustel õpetanud ja üles astunud. 2010. aastal võitis Traksmann Pärnu viiuldajate konkursil ülekaalukalt esimese preemia.

Murdvee on Helsingi ülikooli sümfooniaorkestri peadirigent ja annab tunde Sibeliuse akadeemias.

Beethoveni kolmas sümfoonia ülistab kangelaslikkust ja oli algul pühendatud Napoleonile. Kuid pärast seda, kui too end keisriks kuulutas, raevus helilooja ja rebis pühendusega tiitellehe puruks.

Mozarti kolmas viiulikontsert on üks helilooja populaarsemaid viiulikontserte, olles neljandas ja viiendast viiulikontserdist oma veetleva meloodia ja lihtsusega sügavam. Mozart on täitnud selle talle omaselt värvika ja pidevalt muutuva muusikaga, mis tegi tema ooperidki väljapaistvateks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles