Mõtsus koob Härmalõng endale seelikuid

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsitöötoas on oma seelikukangaga poole peale jõunud Vilve Noppel, telgede tagant piilub Margit Merila.
Käsitöötoas on oma seelikukangaga poole peale jõunud Vilve Noppel, telgede tagant piilub Margit Merila. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Paadrema kunagises koolimajas Mõtsu külas on üleval kahed kangasteljed, millest ühel koovad naised endale Varbla kihelkonna seelikukangast. Parasjagu istub telgede taga Vilve Noppel, kes on Pärnu vabakoolis õpetaja ja veedab kevadvaheaega kodukohas.

"Käisin paar–kolm suve tagasi Iida suvekoolis Velisel, isiklikust huvist kangakudumise vastu, ja käin Tõstamaal rahvariidekoolis ka," seletas Noppel. "Seda seelikut on mul poolteist meetrit kootud, triibud on väga konkreetsed."

MTÜ Paadrema Külaseltsi juhatuse liige Margit Merila rääkis, et töö käib projekti "Pidupäeval pidurüüsse" toetusega. Rahandusministeeriumi kohaliku omaalgatuse programmist sai selts 2000 euro toetust ja võis hakata täitma unistust, et iga Härmalõnga rahvatantsurühma liige koob endale seelikukanga, viimistleb ja õmbleb. Juuli lõpus kodukandi päeval esinetakse juba uutes seelikutes.

Foto: Urmas Luik / Parnu Postimees/

Käsitöötoas on telgedel kolmas kangas, naised käivad kudumas kahes rühmas ja esimene hakkab lõpetama, seejärel saab teine rühm lõimed üles panna. Vaja on üheksa seelikut, igaühe jaoks läheb kolm meetrit kangast ja laius oleneb kandja pikkusest.

Õiges toonis lõngad muretses külaseltsile Tõstamaa käsitöömeister Anu Randmaa osaühingust Teopaik. 

Merila jutu järgi lisanduvad seelikule stiliseeritud komplekti kampsun ja pärisnahast kingad. Edaspidi aga Varbla kihelkonna naise särk, tanu ja põll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles