Ametkonnad teevad Soomaa raietöödel lisakontrolli

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsaraie.
Metsaraie. Foto: Mailis Ollino / Pärnu Postimees

Soomaal teevad keskkonnainspektsioon, keskkonnaagentuur ja keskkonnaamet kodanikuühenduse Eesti Metsa Abiks (EMA) kaebuse tõttu Tõramaa kinnistul veel välikontrolle, kuid lumeolude tõttu ei saa lõplikku otsust enne sula öelda.

"Et meie vastus tugineks kõige värskematele andmetele, teevad keskkonnaagentuuri metsaosakonna metsakorralduse spetsialistid nimetatud kinnistul reedel lisavälikontrolli ja hindavad olemasolevate andmete paikapidavust. Selle järel ja alusel kujundame järgmise nädala alguseks oma seisukoha," teatas agentuuri kommunikatsioonijuht Valdo Jahilo.

Keskkonnaameti kommunikatsioonijuhi Sille Aderi sõnutsi väljastas amet Tõramaa kinnistule lubava märkega metsateatise turbe-, harvendus- ja sanitaarraieks, mis vastavalt Soomaa rahvuspargi kaitse-eeskirjale on piiranguvööndis teatud tingimustel lubatud.

"Üle 140aastaste okaspuude, üle 120aastaste kõvalehtpuude ja üle 80aastaste pehmelehtpuude raiumine on keelatud. Metsaregistri andmete põhjal alal selliseid puid ei leidu," märkis Adler.

Keskkonnainspektsiooni kommunikatsioonijuht Leili Tuul ütles, et EMA avalduses esile toodud kahtlustusi on asutus kontrollima hakanud.

"Keskkonnainspektsioon kontrollib metsateatise olemasolu ja selle nõuetest kinnipidamist. Kui metsateatis puudub, on võimalik raie peatada, kuid praegusel juhul on kehtiv metsateatis koos lisatingimustega olemas," selgitas Tuul.

"Mis puudutab metsateatisega lubatud raietingimustest kinnipidamist, siis inspektorid on teinud esialgseid mõõtmisi, kuid lumeolude tõttu ei saa lõplikku seisukohta raie kohta enne lume sulamist öelda. Kontrollides ilmnes, et suurem osa raiest on juba tehtud," lausus Tuul.

Keskkonnainspekstioon on suhelnud raieõigust omava ettevõttega ja nende informatsiooni kohaselt tehakse praegu harvendusraieid eraldistel 35 ja 17. Muudel eraldistel peatatakse raietööd 15. märtsist musträhni pesitsusaja piirangu pärast.

Veel on keskkonnaamet metsateatistele seadnud tingimuse, et raie on keelatud kolmanda kategooria kaitsealuste lindude händkaku ja musträhni pesitsusajal: händkakul 15. veebruarist 30. juunini ja musträhnil 15. märtsist 30. juunini.

EMA on esitas keskkonnaagentuurile avalduse, kus vaidlustas Tõramaa kinnistule 2017. aastal koostatud metsainventuuri andmed.

EMA andmetel tellis Soomaal kasutusvaldusega osaühing looduskaitsealal paikneva metsa kohta uued inventeerimisandmed, et hiilida mööda Soomaa rahvuspargi kaitsekorralduskavast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles