Terminaator kihutab jätkuvalt pilvede kohal

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuenenud koosseisuga Terminaator pakub uuel plaadil värskeid meloodiaid.
Uuenenud koosseisuga Terminaator pakub uuel plaadil värskeid meloodiaid. Foto: Erakogu

Homme öösel tutvustab Pärnu ööklubis Sugar oma värsket albumit “Rakett” ansambel Terminaator, mida bändi eestvedaja Jaagup Kreem peab Eesti üheks kvaliteetsemaks lavabändiks.

““Rakett” on väga lahe plaat!” oli Kreem kindel. “Oleks muidugi imelik, kui ma ütleks, et ei ole, kuid see on kuidagi õhuline ja natuke ehk elegantselt lohakas, võrreldes näiteks 2006. aastal ilmunud albumiga “Nagu esimene kord”.”

Bänd sai värske hingamise

“Raketi” näol on tegu Terminaatori esimese uue muusika plaadiga viimase viie aasta jooksul. Bändi eestvedaja Kreem ei salga, et vahepeal ei tulnud tal lihtsalt vaimu peale ja suur osa tema energiast kulus muudele projektidele. Nii on ta kirjutanud mitu muusikali. Viimane, “Libahunt”, esietendus tänavu kevadel Tallinna nuku- ja noorsooteatris. Koos Taavi Langi ja Tiit Kikasega avaldas Kreem kaks plaaditäit Juhan Viidingu laule.

“Kui ma end millessegi pühendan, jätan muud asjad pooleli ja muidugi siis ei suuda ma Termikale midagi kirjutada,” nentis Kreem. “Igal asjal on oma aeg ja koht. Praegu olen sada protsenti Termikale pühendunud ja nii ma ei saa välistada, et bändi järgmine album ei ilmu juba selle aastanumbri sees.”

Kreemi seletusel hakkas Terminaator uuele albumile tõsisemalt mõtlema paari aasta eest, kui bändist lahkusid Elmar Liitmaa ja Harmo Kallaste ning sellega liitus kitarrist Taavi Langi. Veel kuuluvad bändi trummar Roland Puusepp ja bassimees Henno Kelp.

“Uus veri on Terminaatorile alati hästi mõjunud,” sõnas Kreem. “Ja uue albumi kallal ikka nokitsesime, seekord polnud eesmärk asja kiirelt valmis teha, vaid lasta muusadel oma sõna kaasa öelda. Kui parasjagu lugu ei tulnud, ei hakatud seda pastakast välja imema.”

Kreem kummutas müüdi, et Terminaatoris käib kõik tema tahtmise järgi.

“Lood ja tekstid olen kirjutanud mina, kuigi need on olnud rohkem nagu visandid,” selgitas muusik. “Eks kogu asi saab tervikuks prooviruumis bändi ühiste arutelude ja proovimiste käigus ja sound lõplikult viimistletud meie helivõluri Ergo Ehte poolt.”

Uue albumi muusikat iseloomustas Kreem kui sirgjoonelist rifirokki, mille vahelt leiab mõne ballaadi.

“Album on mõnes mõttes kui tagasipöördumine Termika juurte juurde,” märkis 24aastase ajalooga ansambli eestvedaja. “Miks peaksime üritama viljelda mingit sellist stiili, mis ei käi Termikaga kokku? Oma muud muusikalised ambitsioonid saab igaüks projektides rahuldada. Terminaatoril on oma kuulajaskond, kes tunneb kindlasti meie käekirja ära. Plaat on saanud igatahes sooja vastuvõtu.”

Kreem märkis, et kuigi uut plaati tuli oodata viis aastat, on Terminaator andnud selle aja sees väga palju kontserte ning mitu korda aastas on käidud Pärnuski.

Pärnust meenub ainult hea

“Pärnu meeldib meile väga, inimesed elavad kaasa ja pidu on alati taevani!” kiitis Kreem. “Mul on isiklikke ilusaid mälestusi seoses Pärnuga.”

Laupäeva õhtul tasub minna Terminaatorit Sugarisse vaatama juba ainuüksi sellepärast, et Kreemi hinnangul on Termikad Eesti üks parimaid lavabände.

“Esitleme Sugaris oma uut albumit,” lubas muusik. “Mängime nii verivärskeid lugusid kui megahitte. Usun, et enne kui väljas päris soojaks suveks läheb, on targem see õhtu veel klubis veeta. Pidu on pidamist väärt.”

Eelseisev suvi on Termika poistele väga töine.

Nii esineb bänd mitmel suurüritusel, nagu Pühajärve jaanituli, “Õllesummer” ja Pärnusse põigatakse taas veefestivali “Watergate” ajaks.

“Septembris on plaan võtta aeg maha ja minna kogu bändiga Ameerikasse,” lisas Kreem. “Maailmavallutusplaane meil pole, läheme lihtsalt ringi vaatama ja inspiratsiooni ammutama.”

Terminaatori teekond sai alguse Tallinna 10. keskkoolist ehk praegusest Nõmme gümnaasiumist, kus seitsmenda klassi poiss Jaagup Kreem hakkas tegema bändi.

Ansambli esimene avalik esinemine oli neil samal aastal Tallinna 47. keskkoolis koolibändide festivalil.

Laiema tuntuse saavutas Terminaator 1992. aastal, kui võitis noorte bändide festivali “Rock In”. Samal aastal esines bänd “Rock Summeri” pealaval.

Terminaator

Jaagup Kreem – laul, kitarr
Taavi Langi – kitarrid, taustalaul
Roland Puusepp – trummid
Henno Kelp - basskitarr, taustalaul

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles