Parim Eesti ajalooraamat koostati kümne aastaga

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatu autor Mart Kalm oli rõõmus, et kunstiajalooline töö preemia vääriliseks arvati.
Raamatu autor Mart Kalm oli rõõmus, et kunstiajalooline töö preemia vääriliseks arvati. Foto: Ants Liigus

Pärnus välja kuulutatud 2010. aasta parima Eesti ajalooraamatu tiitli võitis Mart Kalmu koostatud “Eesti kunsti ajalugu, 5. köide. 1900–1940”.

Raamatu valmimine võttis aega kümme aastat ja tegemist on esimese kunstiajaloost rääkiva auhinnatud teosega.

Peaaegu samaväärseid teoseid oli lausa mitu. Raamatu “Sõja ja rahu vahel” 2. köide kannab nime “Esimene punane aasta: okupeeritud Eesti julgeolekupoliitiline olukord sõja alguseni” (peatoimetaja Enn Tarvel, 2. köite toimetaja Meelis Maripuu).

Tähelepanu pälvis veel Tiina-Mall Kreemi kaante vahele saanud doktoritöö “Viisipäraselt ehitatud. Luterlik kirikuehitus, -arhitektuur ja -kunst Eestis Aleksander II ajal (1855–1881)”, mis ilmus sarjas “Dissertationes Academiae Artium Estoniae nr 5”.

Preemiat vastu võttes ütles võiduteose autor Mart Kalm, et polnud ise küllalt järjekindel, nõudmaks kaasautoritelt nende osi algul määratud tähtajaks, mistõttu kunstiajaloo raamatu koostamine venis.

Samal ajal rõõmustas Kalm, sest kunstiajaloolisi töid pole varem Eesti ajalookirjanduse preemia vääriliseks arvatud.

Auhinna üle andnud Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk nentis, et žürii hindas teose uudset ja julget lähenemist, mis eelkõige väljendub senisest vabamas ülesehituses. “Raamatus käsitletud aastakümned olid kogu Eesti ajaloos murrangulised, mis tõenäoliselt inspireeris ka autoreid astuma välja tavapärastest ajalooraamatute raamidest,” tõdes Vunk.

Ajaloolises Ülejõe koolimaja klassitoas alanud auhinnatseremoonial lisas meeleolu, et kokkuvõtted tehti Johann Voldemar Jannseni koolimaja külge ehitatud töötoas, kus koostati maarahvast esimest korda Eesti rahvana kõnetav Perno Postimehe juhtkiri.

Ajalookirjanduse aastapreemia väljaandmise algatajad 1995. aastal olid Eesti ajalooarhiiv ja ajaloo instituut.

Nüüdseks koondab ettevõtmine juba suuremat hulka Eesti mäluasutusi: peale algatajate riigiarhiivi, Tartu ülikooli ajaloo osakonda, Tallinna linnaarhiivi, akadeemilist ajalooseltsi, Pärnu muuseumi ja Eesti ajaloomuuseumi.

Preemia väljaandmise korraldas sel aastal Pärnu muuseum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles