Purjus mees jalutas automaatrelvaga (17)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püstolkuulipilduja MP40.
Püstolkuulipilduja MP40. Foto: Wikipedia/Stefan Kühn

5. märtsil lõpetas Pärnu maakohus kriminaalmenetluse mehe suhtes, kel oli kodus mitut relva, milleks tal luba polnud.

Möödunud aasta augustis laekus häirekeskusele murettekitav teade mehest, kes kõnnib Pärnus automaatrelvaga. Nimelt oli purjus mees kõrvalistele isikutele näitamiseks endaga kaasa võtnud püstolkuulipilduja MP40, mis tsiviilkäibes on keelatud.

Politsei pidas mehe kinni, otsis hiljem läbi tema kodu ja leidis sealt veel ebaseaduslikke relvi.

Politsei konfiskeeris sileraudse püssi J. Nowotny, kaheraudse püssi Bayard, laskekõlbmatu poolautomaatse püssi Mauser 1914 ja veel ühe laskekõlbmatu poolautomaatse püstoli. Samuti leiti tema kodust ümberehitatud signaalrevolver.

Relvade omanik, kellel sellise arsenali omamiseks luba polnud, sai süüdistuse tulirelva ebaseadusliku käitlemise paragrahvi järgi.

Kuna aga süüdistataval polnud kriminaalset minevikku, leidis prokurör, et menetlus on võimalik lõpetada avaliku menetlushuvi puudumise tõttu. Sellist meedet saab kasutada vaid teise astme kuritegude puhul.

"Isiku õiguskuulekale käitumisele suunamine on võimalik saavutada muude vahenditega kui avaliku karistamisega," selgitas prokurör taotluses. "Ta ei ole teadaolevalt pannud toime pärast nimetatud tegu ühtki kuritegu, millest võib järeldada, et ta on teinud sellest küllaldasi järeldusi."

Maakohus nõustus nende argumentidega ja lõpetaski kriminaalmenetluse. Küll määrati kohtualusele kohustuseks tasuda riigi tuludesse 1600 eurot ja kriminaalmenetluse kulu 420 eurot.

Leitud relvad hävitatakse pärast kohtuotsuse jõustumist.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles