Treimani kevadsimmanile tullakse Lätistki

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treimani kevadsimman eelmisel aastal.
Treimani kevadsimman eelmisel aastal. Foto: Erakogu

Reedel korraldab Häädemeeste valla Treimani küla saabuva kevade tervituseks simmani, kus täisjõus rahva kõrval keerutavad tantsida mudilased ja memmed.

"Peale meie oma tantsijate on simmanile jalga keerutama lubanud tulla rahvatantsurühmad Ainažist, Alojalt ja Salacgrīvast – kokku neli Läti rühma," rääkis Treimani rahvamaja juhataja Viljar Soomre. "Kuna lõunanaabrite tantsijad valmistuvad suviseks Läti laulu- ja tantsupeoks, toovad nad meile külakostiks kaasa tantse Riias peetava suure peo repertuaarist."

Simman algab reede õhtul kõigile avatud ustega Treimani rahvamajas. Laulu lööb lahti Treimani Trio koos mitmest kandist kohale tulnud rahvamuusikutega.

"Peole lisavad värvi meie külade lapsed, kes emade abiga küpsetavad kooke, mille müügist saadud raha annetame Metsapoole koolile laste huvihariduse edendamiseks või ürituste korraldamiseks," teatas Soomre. "Ega me õigupoolest täpselt määratlegi, kuidas kool seda rahanatukest kasutab."

Soomre jutu kohaselt ei pettu Treimani kevadsimmanis rahvamuusika ega rahvarõivaste vastu huvi tundvad inimesed.

"Eri rahvusvärve ja -mustreid on simmanil igal aastal näha olnud nii siit- kui sealtpoolt Eesti-Läti piiri," sõnas Soomre, kelle juhitud rahvamajal on juba aastakümneid tihedad sõprussuhted kutuuritöötajatega Lätimaa Eesti-äärsetest maakondadest.

Kevadist simmanit on Treimanis korraldatud juba 27 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles