Korvpallitähed meelitasid Kaunase hansapäevadele tõelise rahvamassi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedus Kaunases algasid tänavused rahvusvahelised hansapäevad.
Leedus Kaunases algasid tänavused rahvusvahelised hansapäevad. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Eile õhtul algasid Leedus Kaunases 31. rahvusvahelised hansapäevad, kus ühe hansalinnana osaleb eelmise aasta hansapäevade korraldaja Pärnu delegatsioon eesotsas linnapea Toomas Kivimägiga.

Avapäev möödus valdavalt delegatsioonide saabumisega ja tipnes õhtuse suure avamis-show'ga.

Üllatav oli see, et traditsoonilisele linnade rongkäigule järgnenud avamisel oli suhteliselt vähe rahvast. Ei osanud arvatagi, miks nii. Põhjus selgus hiljem.

Linnade tujuküllane ja rõõmus rongkäik kulges Kaunase imelisest vanalinnas Leedu pikima jõe Nemunase ja selle lisajõe Nerise kohtumiskoha lähedal asuva bastioni juures, kus delegatsioonid marssisid üle lava ja sellele järgnes avamis-show, mis oli varasemate hansapäevadega võrreldes üsna tagasihoidllik ja staatiline. Rahvas valgus vihma sadama hakkamise järel tasapisi laiali.

Äkki oli linn täis ülirõõmsaid noori inimesi, kes tulid hansapäevade avamisplatsile vaat et kõikidelt tänavatelt. Arvan, et ei liialda, kui pakun, et hansapäevade lava ette kogunes mõne hetkega oma 50 000 inimest. Kõikjal hüüti: „Žalgiris, Žalgiris!“ ja lisati midagi Leedu keeles, mida tõesti tõlkida ei oska.

Nüüd aga põhjuse juurde: nimelt krooniti eile õhtul Kaunase Žalgiris Leedu tänavuseks korvpallitšempioniks, kui ta alistas finaalseeria viiendas kohtumises Vilniuse Lietuvos rytase. Väga mõistetav põhjus rahvapeoks. On ju Kaunase Žalgiris üks Euroopa tugevamaid korvpalliklubisid. Kaunasest on pärit paljud kuulsad korvpallurid, nagu Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Žydrūnas Ilgauskas, Šarūnas Jasikevičius jt.

Meeskond saadeti lavale, järgnes meeste austamine ja ülistamine ja näha oli, et kohalik rahvas peab korvpallist ikka väga lugu. Kisa ja rõkkamine oli vali ja nakkav.

Siis aga ... Välk ja pauk ja sooja vihma hakkas sadama kui oavarrest. Niisama kiiresti, kui tuhanded inimesed olid kogunenud, hakkasid nad mööda linna hajuma. Kaunase vanalinna kõrtsides võis aga pidutsemise kära kuulda öö läbi.

Täna on uus päev ja algab tõeline hansamelu. Ilm Kaunases on suvine. Termomeeter näitab 25 soojakraadi ja inimesed käivad tänaval T-särkides. Mõnus ilm on toonud hansapäevade ala paksult rahvast täis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles