Autota saab hakkama

, Kadri lasteaia õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgsi liikuda on kasulik.
Jalgsi liikuda on kasulik. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Neljapäev, 19. mai oli Pärnu Kadri tänava lasteaias kuulutatud autovabaks päevaks. Nii lapsed, nende vanemad kui lasteaiatöötajad toetasid head ideed ja käisid sel päeval torisemata jala.

Tänapäeva elutempo on kiire, et ühest kohast kähku teise jõuda, kasutab enamik inimesi autot. Paljudes peredes on neid isegi mitu. Tänapäeva inimene peab autot hädavajalikuks tarbeesemeks, kuid kui asja üle pisut mõelda, selgub, et vähemalt linnas saab väga edukalt autota liigelda.

Autovabu päevi on üle maailma suuremates linnades peetud juba aastaid. Autost loobumine (kas või üheks päevaks) toob kaasa vähemalt kaks positiivset muutust: autokütust kulutamata säästame loodust ja meie sissehingatav linnaõhk muutub puhtamaks; jalgsi või kergliiklusvahendiga liigeldes anname tööd oma lihastele ning saame viibida värskes õhus ja seega paraneb meie tervis.

Hea meel on tõdeda, et lapsevanemad tulid autovaba päeva mõttega kohe kaasa ja kõik, kel vähegi võimalik, loobusid selleks päevaks mootorsõidukist. Ühes rühmas oli osalusprotsent koguni sada. Oli üksikuid autoga treppi sõitjaid, kuid nende hulk jäi kindlalt jalgsi või jalgrattaga tulijatele alla.

Igale jalgsi lasteaeda tulnud lapsele pandi kohe hommikul käe peale tempel, need, kes autota õhtul kodutee ette võtsid, said käele teisegi templi. Templite löömiseks seisid lasteaia kahes väravas õpetajad, kes jälgisid, et ikka ainult ”jalamehed” märgistatud saaksid. Et meie lasteaed kuulub tervist edendavate lasteaedade võrgustikku, oli autovaba päev meie suunitlusega hästi kooskõlas.

Lasteaiatöötajad ise suhtusid ettevõtmisse väga entusiastlikult, juba kaugelt särasid õppealajuhataja ja liikumisõpetaja rõõmsad näod, kes saabusid loomulikult jalgsi. Kas nad olid lihtsalt kavalad või tulid tõesti kogu tee jalgsi, jääb meile mõistatuseks.  Teame vaid seda, et kodu asub neil Sindis. Aga see polegi tähtis, oluline on hoopis, et inimesed said rutiinist välja ja nautisid liikumist.

Õige pea on meil tulemas lasteaia laulu- ja tantsupidu, kus autovabal päeval osalejate vahel läheb loosi tasuta autopesu. Seega ei ole jalavaev asjata nähtud. Kui siis auto korralikult puhtaks saab, ongi paras aeg see taas pikemaks ajaks seisma jätta, et ta uuesti tänaval tolmuseks ei saaks. Pealegi on Eestimaale saabunud just see aastaaeg, mil on kõige mõnusam jala käia või garaažinurgast jalgratas ning rulluisud üles otsida.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles