“DreamWorks” – iga hinnaga?

Ille Rohtlaan
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Dream-Works” on  muinasjutt täiskasvanutele. Näidendi autor Ivan Võrõpajev on öelnud, et kirjutab kogu elu samast asjast – inimese eneseleidmisest.
“Dream-Works” on muinasjutt täiskasvanutele. Näidendi autor Ivan Võrõpajev on öelnud, et kirjutab kogu elu samast asjast – inimese eneseleidmisest. Foto: Gabriela Liivamägi

Pärnu Endla uuslavastuse, muinasjutu armastusest, sõprusest ja surmast täiskasvanutele pealkirja “DreamWorks” võib eestindada tinglikult kui unistuste või unistamise tööd, seda muidugi juhul, kui mööda vaadata samanimelisest Ameerika filmikompaniist. 

Ingliskeelse pealkirjaga näidendi autor Ivan Võrõpajev on aga tänapäeva Vene dramaturg, kelle näidendeid mängitakse menukalt kogu maailmas. Mitmes meie teatriski, näiteks pälvis Theatrumis lavastatud “Joobnud” 2015. aastal Eesti teatri aasta lavastuse auhinna. Võrõpajev kirjutab oma väitel pidevalt samast asjast: “Kogu elu kirjutan sama näidendit. See on näidend inimese eneseleidmisest” (kavaleht).

Lavastaja Ingomar Vihmar väitis esietenduse-eelses intervjuus ära tundvat, et Võrõpajev räägib “DreamWorksis” armastusest just nii, nagu temagi sellest mõtleb. Vihmari lavastatuna mõjub see lugu oma kaleidoskoopilises enesekesksuses kui illustratsioon­ lavastaja oma odüsseiale, kestvale eneseotsimisele. Seda väga ambivalentsel moel. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles