Juhtkiri: eesti keel riigikogus

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu saal.
Riigikogu saal. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Eile, päev pärast emakeelepäeva, arutas riigikogu tähtsa riikliku küsimusena eesti keele seisundit. Vastav päevakorrapunkt oli pealkirjastatud “Eesti keel kui riiklik taristu” ja algatajaks Vabaerakond, mille fraktsiooni liikmed olid ainsad, kes viisakalt püsisid üle kolme tunni kestnud arutelu ajal saalis. 

Vahepeal tekkis ülekannet jälgides küll tunne, et järjekordne kõneleja räägib tühjale saalile. Tõsi, suures saalis toimuvat on võimalik jälgida monitoridest mujal majas, aga eesti keel väärib siiski niipalju lugupidamist, et selle staatuse arutamise ajal kohal olla.

Need arutelud on   sisuliselt jututoad, sest otsuseid vastu ei võeta, aga vähemalt saab pildi rahvaesindajate arusaamadest ja kõnealusel juhul eesti keele oskusestki. Räägiti õiget juttu. Emakeeleõpe, omakeelne kõrgharidus ja kirjandus on tõesti meie identiteedi aluskivid. Keele ja kultuurita Eesti riik ei kesta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles