Dirigent vahetab soovilugude vahel käike kui vormelipiloot

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homme juhatab Vaasa linnaorkestri kontsertmeister Maano Männi Pärnus üht teistmoodi kontserti – nimelt sai publik ise valida, milliseid muusikapalasid nad Pärnu linnaorkestri esituses kuulata soovivad.
Homme juhatab Vaasa linnaorkestri kontsertmeister Maano Männi Pärnus üht teistmoodi kontserti – nimelt sai publik ise valida, milliseid muusikapalasid nad Pärnu linnaorkestri esituses kuulata soovivad. Foto: Veli Matti Partanen

Kui tavaliselt valib orkester, mida me kontserdil kuuleme, siis homme valivad hoopis kuulajad, mida nad Pärnu linnaorkestri esituses nautida soovivad.

Selline mõte pärineb Maano Männilt, Pärnu sõpruslinna Vaasa linnaorkestri kontsertmeistrilt, viiulisolistilt ja kammermuusikult. „Kolm ja pool aastat tagasi tekkis mõte, miks mitte teha selline kontsert lugudega, mida kuulajad soovivad kuulata. Tavaliselt on ikka ju nii, et orkestrid esitavad oma nägemuse mingitest kavadest,“ räägib Männi. Niisugust tüüpi kontserdi puhul ei seatud soovidele piiranguid: kuulajad võisid küsida nii klassikat, poppi, rokki kui svingi. Ja inimestele see meeldib. Üleeile Vaasas oli samalaadne kontsert välja müüdud. „See on väga populaarne. Inimesed ootavad, kas nende lugu ettekandele tuleb,“ kõneleb Männi. Nii tekkiski kontsertmeistril mõte seda Pärnuski proovida.

Soovida võis kõike ja peaaegu kõike saabki orkestri esituses lavale tuua. Mõistagi, mõne erandiga. Männi toob näitena Soome heavy’liku tšelloansambli Apocalyptica, mis veidi meenutab AC/DCd. Küll aga pole suuremat probleemi, kui publik ihkab kuulata filmimuusikat või arvutimängude soundtrack’e. „Filmide muusikalises taustas kasutatakse ikka väga palju sümfooniaorkestrit,“ märgib Männi. Loomulikult mängivad filmides tihti suured orkestrid, kuid sellest pole midagi: Männi on nimelt teinud sellisel juhul seade väiksemale kollektiivile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles