Projekti “Vanem vend, vanem õde” otsitakse vabatahtlikke

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mittetulundusühing Vanem Vend Vanem Õde Pärnu hakkab koostöös Pärnu pereabikeskusega 28. maist koolitama vabatahtlikke, kes tegeleksid täiskasvanud sõpra vajavate lastega.

MTÜ esimehe Aavo Kubja sõnutsi soovitakse projektiga aidata seitsme- kuni 17aastasi lapsi ja noori, kes eri põhjustel saavad liiga vähe täiskasvanute tähelepanu või on neil raskusi sõprade leidmisega. Laps ja tugiisik kohtuvad nädalas paar–kolm tundi, et üheskoos meeldivalt aega veeta.

“Vabatahtlikust noor täiskasvanud sõber annab lapsele võimaluse kogeda teistsugust maailmanägemist,” seletas Kubja. “Positiivne eeskuju ja usaldusväärne suhe aitavad lapsel enesekindlamaks kasvada.”

Liikumine “Vanem vend, vanem õde” pärineb Ameerika Ühendriikidest, kus 1904. aastal loodi riskigrupi noorte ja vabatahtlike ühist tegevust hõlmav agentuur. Eestis alustas liikumine 1997. aastal, esimene grupp loodi Tartus, kus Kubja sõnutsi tegutseb aktiivselt praegu ligikaudu 60 lapse ja tugiisiku paari.

Pärnus toimus esimene “Vanem vend, vanem õde” projekt mõni aasta tagasi. 2011. aasta jaanuaris alustati pereabikeskuses taas tugiisikute koolitamisega ja esimesed sõprade paarid on juba moodustunud.

Tugiisik võib olla vähemalt 18aastane inimene, kes tahab olla toetaja ja eeskuju oma väikesele sõbrale minimaalselt aasta jooksul. Hea, kui tugiisikul oleksid oma hobid või huvid, mida noorema “õe” või “vennaga” jagada. Programmiga liitudes tuleb tugiisikul läbida koolitus ja osaleda igakuisel supervisioonil.

“Ootame koolitusele vabatahtlikke, kel hea tahe ja südamest tulev soov lapsi aidata,” rääkis Kubja. “Võimalusel toetab projekt laste ja tugiisikute ühistegevust, nagu ujumine, teatris või kinos käimine. Tugiisikud saavad hea kogemuse noortega suhtlemisel ja kui sõprussuhe loodud, annab see mõlemale poolele kindlasti palju tagasi.”

Tugiisikute koolitusele registreerimise kohta saab infot pereabikeskuse kodulehelt. Koolipsühholoogid, sotsiaaltöötajad, õpetajad ja lapsevanemad võivad pereabikeskusesse teada anda lastest, kes täiskasvanud sõbra tuge vajaksid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles