Kalev Vilgats: Saulusest Pauluseks Mart Viisitamme näitel

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Vilgats.
Kalev Vilgats. Foto: PP

Kui me ei teaks, mis tegelane on 2005–2009 Pärnu linnapea ametit pidanud Mart Viisitamm, võiks arvata, et Keskerakonnas on sündinud kahemeetrine laiaõlgne ja kõuehäälne vägilane, kes tahab hakata koduparteid reformima. Tegelikult kostab pardi prääksumist.

Just see pillav ja laiutav eluviis, mis oli omane Viisitamme-aegsele linnavalitsusele, sunnib kahtlema mehe reformiettepanekute siiruses. Kuidas taastaks ta näiteks Keskerakonna konstruktiivse suhtlemise ajakirjandusega, kui ta ei tulnud sama asjaga toime, olles linnapea?

Kesknädala sulgemine on samuti ettepanek Viisitammelt, kes küttis maksumaksja raha Pärnu linnavalitsuse lehte, kust sageli vaatas vastu Keskerakonna halvasti varjatud propaganda.

Süüdistades praegust Pärnu linnapead Toomas Kivimägit ülbuses, võiks Viisitamm vaadata peeglisse. Võimul olles jätkus eksmeeril ülbust koguni tegutseda avalikkuse vastu, surudes, õnneks eduta, hirmkõrge maksumusega liuvälja Keskväljaku parki. Põhjendamata kalliks kujunes spordihoone, mille lindilõikamisega lootis Viisitamm sillutada teed linnavalitsejana jätkamiseks.

Linlastega kohtumistelt oli Viisitammel alati lahkumisega kiire, sest vastasel juhul oleks kõige tuhmimgi saalisolnu aru saanud, et meer ei mõika Pärnu asjadest midagi.

Ilmselt saadi Keskerakonnaski aru, et lasta selline mees parteid reformima võib päädida suure jamaga. Parem olgu kõik vanaviisi.

Keskerakonna piirkonnajuhi valimisel Viisitamme saadud häälte arv aga peegeldab ehk tegelikkust erakonnas endas. Umbes neljandik leiab, et erakond vajab juhi- ja suunamuutust. Hiljutine väljalangemine Tartu võimuliidust suurendab Keskerakonna isolatsiooni veel. Tallinn, Narva ja Ida-Virumaa pole just palju, et õnnest hõisata.

Pole üldse võimatu, et Keskerakonna Pärnu piirkonna tegemistest hakkab tasapisi kõrvale jääma üha enam neid staažikaid parteisõdureid, kelle nimi avalikkusele midagi ütleb.

Vastses juhatuses on nii tundmatuid kui oma maine plekkinud parteilasi. Piirkonna uus esimees Kadri Simson usub, et Keskerakond teeb 2013. aastal Pärnumaal tugeva tulemuse. Asjade praeguse seisu puhul on tõenäoline hoopis võimas pauk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles