Grete Naaber: Pension peaks suutma katta hooldekulu

Grete Naaber
, pensionil ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pension peaks vanuril võimaldama hooldekodus ära elada ilma, et lapsed peaksid vajamineva summa kokku saamise eest muretsema.
Pension peaks vanuril võimaldama hooldekodus ära elada ilma, et lapsed peaksid vajamineva summa kokku saamise eest muretsema. Foto: Urmas Luik

Kui statistikale toetuda, on Eestis 373 000 pensionäri, keda ootab ees pensionitõus. Varasematest märkimisväärseim. Peaks rõõmustama. Nojah.

Kes ei oska tänada pisku eest, see ei … Olgu ütlemistega, kuis on, kipub seegi kord, kahju küll, tõeks saama, et vana tuttav hinnatõusuhunt on lisanduva summakese enamjaolt ette ära söönud. Küte kallim, kaup poes kõrgema hinnaga. Kunagi ütles naine, kelle 100 aasta juubelil käisin: “Nad ei oska mulle nii vähe maksta, et ma ära ei elaks.”

See kõlas ja kõlab justkui visa Eesti pensionäri lipukiri. Temal oli väike pension. Kogu hooldekodus veedetud aja muretses hallpea selle pärast, et poeg peab poole tema hooldekodu maksust tasuma. Kui ta veel kodus elas, libistas ikka pojalastele oma väiksest pensionirahast kas või kümneka pihku, sest süda ei lubanud teisiti. Ta teadis, et poja kolme lapse koolitamise kõrval kulusid pere eurod trennidele ja huviringidele, rääkimata vastavast treeninguriietusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles