Katrin Talihärm: Raha kasvab teadmistesse investeerimisega

Katrin Talihärm
, pangaliidu tegevdirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangaliidu tegevdirektor Katrin Talihärm tõdeb, et rahva kasvatamise esimene ja vältimatu samm on säästmine.
Pangaliidu tegevdirektor Katrin Talihärm tõdeb, et rahva kasvatamise esimene ja vältimatu samm on säästmine. Foto: Mailiis Ollino

Oskus oma rahaasju korraldada ja vara kasvatada ei tule kahjuks kaasa emapiimaga. Säästmise ja raha paigutamise ümber ringleb hulgaliselt müüte, mis külvavad kõhklusi ja tekitavad küsimusi.

Raha kasvatamise esimene ja vältimatu samm on säästmine. Esiteks on see garantii ajaks, mil ootamatud väljaminekud vajavad lisaraha või kaovad pidevad sissetulekud. Olgu selleks näiteks vajadus uus pesumasin soetada või vähenevad sissetulekud lisateenistuse äralangemise tõttu. Rusikareegel võiks olla see, et kõrvale on pandud vähemalt kolme–nelja kuu kulude katteks vajalik summa.

Säästmist tuleks alustada püsikulude ja -tulude ülevaatamisest, viies need vähemalt tasakaalu. Pikalt planeerides, oma kulusid realistlikult kalkuleerides ja teadlikult otsuseid langetades võib kokkuhoitud summa kuu lõpuks siiski märkimisväärne kujuneda. Säästmise puhul on alati suurim probleem enesedistsipliin: sel puhul aitab pangas püsikorralduse tegemine näiteks ühe aasta vältel ja nõnda, et raha oleks ebamugav välja võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles