Andres Herkel: Opositsiooni kaasamine tuleb otsustele kasuks

Andres Herkel
, riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimees (Vabaerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsiooniga arvestamine tõstab volikogus tehtavate otsuste kvaliteeti.
Opositsiooniga arvestamine tõstab volikogus tehtavate otsuste kvaliteeti. Foto: Mailiis Ollino

Kui kõik ette­panekud maha hääletatakse, jääb muidugi õõnes tunne. Jüri Ratase valitsus lubas, et olukord muutub, tuleb koostöö ja dialoog. Kui natuke aega mööda läks, hakkas seegi koalitsioon opositsiooni ettepanekuid valimata maha hääletama. Hiljuti hääletati maha eelnõu, mille abil tahtsime anda opo­sitsioonile lisatagatisi, et nende õigustest­ kohalikus volikogus üle ei sõidetaks.

Kõigepealt on olemas sea­dused ja on hea tava. Hea tava näeb ette, et volikogu revisjonikomisjon jääb opositsiooni juhtida. Riigikoguski on juba mitu koosseisu talitatud nii, et opositsiooni esindajad juhivad korruptsioonivastast erikomisjoni ja riigieelarve kontrollikomisjoni. Enamikus Eesti omavalitsustes kuulubki volikogu revisjonikomisjoni esimehe koht opositsioonile.

Samal ajal on meil hulk omavalitsusi, kus opositsiooni üldse ei usaldata. Narva revisjonikomisjonis pole ühtegi opositsiooni esindajat ja Kohtla-Järvel vaieldakse komisjoni ühe liikme üle – ei teata, kas ta kuulub ühele või teisele poolele, aga ta on nii-öelda kodustatud. Paljudel juhtudel tegutsevad revisjonikomisjonis omavalitsuse allasutuste juhid, kes seega kontrollivad iseend.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles