Doonoripäeval annetati agaralt verd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna Pärnus Port Artur 2s kohaliku haigla veretalituse korraldatud doonoripäeval loovutas verd viie tunniga 110 inimest. Haigla turundusspetsialist Errit Kuldkepp sõnas, et nemad jäid tulemusega väga rahule.

Egert Linkmann, kes eile ülla eesmärgi nimel head tegi, märkis, et teeb seda viiendat-kuuendat korda. Doonoriks hakkas noormees pereliikmete eeskujul 18aastaselt. Teda innustab see, et inimesed saavad sellest abi. "See šokolaad on ka hea motivaator," lisas ta. Linkmann käib doonoriks nii tihti kui võimalik. Tema meelest midagi hirmsat selles protsessis ei ole. "Nõela ma ei karda."

Doonoripäev oli väga populaarne, vere loovutamiseks tuli seista isegi järjekorras.
Doonoripäev oli väga populaarne, vere loovutamiseks tuli seista isegi järjekorras. Foto: Mailiis Ollino/

Verd oli annetama tulnud veel Kairi, kelle väitel see üritus on mugav variant, sest ei pea kuskile eraldi kohale minema. "Mõtlesin, et kasutan võimaluse ära," lausus ta. Esimest korda käis ta doonoriks kuskil aasta tagasi ja teda ajendas minema tütar. Peale selle, et nii saab head teha, tõi Kairi positiivsena esile vere uuendamise ja tervisekontrolli. "Tahaks ikka aastas korra käia." Ta tunnistas, et selle puhul pole tegelikult midagi karta, ehkki võib kõhe tunduda.

Haigla veretalituse kvaliteedijuht Rahel Reimal sõnas, et selline aktsioon, kus verd kogutakse väljaspool haiglat, toimub kaks korda nädalas. Seda korraldatakse kogu maakonnas, näiteks asutustes, koolides ja kultuurimajades. Enamik kogutud doonoriverest läheb Pärnu haiglale, patsientidele, kes vajavad vereülekandeid.

Doonoripäeval loovutati pea 50 liitrit verd.
Doonoripäeval loovutati pea 50 liitrit verd. Foto: Mailiis Ollino/

Kokku oli doonoriks soovijaid 134, kuid tervislik seisund võimaldas verd anda 110 inimesel. Doonoripäeval tehtud statistika kohaselt sai kõikidest vereloovutajatest 75 infot ürituse kohta sotsiaalmeediast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles