Kolledži direktor meenutas lapsepõlve lemmiktoite

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti toit. Pilt on illustratiivne.
Eesti toit. Pilt on illustratiivne. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Eesti Vabariigi 100. aastapäevale mõeldes üllitas Tartu ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikool raamatu “100 retsepti ja maitset vanaema-vanaisa varamust”, mispuhul oodati tänu­üritusele 35 kaasautorit, Pärnu linnavalitsuse ja AS Pajo trükikoja esindajaid.

“Kõik, mis on loodud südamest, oma käte ja mõistusega, kannab väärtusi, ajalugu ja kultuuri­ ning ongi viis, kuidas minna edasi. Raamatu paksusest olulisem on sisu,” rääkis kolledži direktor Henn Vallimäe teda jälgivatele silmapaaridele.

“See on meie raamat, millesse on suudetud lühikese ajaga koguda tähelepanuväärne hulk oskusi ja kogemusi, mis kannavad mineviku meeldivat mälestust. Kui vaatan nende toitude loetelu, on enamik äratuntavad. Minu lemmik oli frikadellisupp ja ujuvad saared ning kui vanaemal oli hea tuju, palusin tal neid toite teha ja nendest ei jõudnud väsida,” lisas Vallimäe.

Enne veel, kui äsja tänatud pääsesid tähtsündmuse tordi ja kohvilaua ümber vabalt vestlema, rääkis projektijuht Mari Suurväli, et raamatu mõte tärkas tal Eesti Vabariigi 100. aastapäeva ürituste ettevalmistamise arutelul tollases maavalitsuses.

“Ja saigi tehtud!” hõiskas Suurväli, kes meenutas, kuidas seitse aastat enne seda tõid väärikad oma sahvrist hoidiseid ja vahetasid retsepte ning nüüd on kõigest trükisõnaline jälg.

Kolledži direktor nimetas retseptiraamatut tagasiandmise formaadiks ja arvab, et sellel on järgijaid. “Ärge pange oma inspiratsiooni lukku, teil on huvitavaid käsitöid, kauneid koduaedu, ühiste reiside meenutusi,” soovitas ta elukestvatel õppuritel mõelda järgmisele teosele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles