Juhtkiri: Volikogu peegeldab elu (2)

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tori vallavolikogu hakkab täna umbusaldama oma esimeest. Demokraatia sünnivalud, mis muud.
Tori vallavolikogu hakkab täna umbusaldama oma esimeest. Demokraatia sünnivalud, mis muud. Foto: Urmas Luik

Täna tulevad korralisele istungile Pärnu linna ja Tori valla volikogu. Torilastel algab istumine vallavolikogu esimehe umbusaldamisega. Süüdistused esinduskogu juhile sobiksid hästi ühte ammusesse aega: ei ole kinni pidanud õigustest ja kohustustest, on ületanud volituste piire, olnud lugu­pidamatu volikogu liikmete suhtes, ebavõrdne kohtlemine, vähene vastamine suulistele järelepärimistele.

Eks kohalikud tea mõistagi paremini, milline neist etteheidetest peab vett ja missugused lasevad sõelana läbi. Probleemi tõeline olemus pidavat peituma Sauga valla külade tulevikus. Pärnu linnavolikogu ilmselt nõustub täna Tori ettepanekuga külade üle läbi rääkida. Sauga külade elanikud ärgu muretsegu: elu lööb lillena õitsele, elad justkui maal, aga tegelikult oled läbi ja lõhki linnainimene.

Kui piltlikult öeldes on Tori vallavolikogul raskusi mähkmetest väljasaamisega, teevad Pärnu volinikud esimesi arglikke samme ja avastavad maailma, millest neil aimugi ei olnud. Reformierakonna veteranpoliitik Jüri Lebedev tõi lõppeval kuul avalikkuse ette volikogus opositsiooniga arvestamise teema. Vastasrind tema argumentidele vastu ei vaielnudki, kuigi kuluaarides öeldi ajakirjanikule, et tuletagu oravad meelde, kui vähe hoolisid nad opositsioonist siis, kui ise pumba juures olid.

Kaasamine ei ole ainult Pärnu linna ja maakonna omavalitsuste probleem. Vabaerakondlane Andres Herkel kirjutas alles eile Pärnu Postimehes, et opositsiooniga arvestamine tõstab volikogus tehtavate otsuste kvaliteeti.

Kaasamine ei ole ainult Pärnu linna ja maakonna omavalitsuste probleem.

Idealist ja maailmaparandaja Valter Parve pani emakeelepäeva lehte oma soovi: “Aastal 2024 on Pärnus väga kauni elukeskkonna lahutamatuks osaks vähemalt niisama kaunis ja tõhus linna valitsemise kultuur, sealhulgas kodanike kaasamine otsustusprotsessi.” Eks näis, kuidas läheb täna läbi Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna liikmest voliniku Siimo Lopsiku ettepanek anda Pärnu linnavalitsusele ülesanne koostada 15. detsembriks analüüs ja kalkuleeriv kuluarvestus noortele vähemalt kolme lapsega peredele tasuta elamumaa andmiseks.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles