Maimu Gramman: Sünnitusosakondade sulgemine?

, endine meditsiinitöötaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikehaiglate sünnitusosakondade sulgemine sunnib sünnitajaid ette võtma tee kaugemasse haiglasse.
Väikehaiglate sünnitusosakondade sulgemine sunnib sünnitajaid ette võtma tee kaugemasse haiglasse. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Ajakirjandusest võisime lugeda, et Lõuna-Eestis kavatsetakse sulgeda kaks sünnitusosakonda. Meie rahvaarv väheneb niigi ja nüüd tehakse veel sünnitajate elu keeruliseks.

Eesti rahvastikupoliitika peaeesmärk peaks olema sündimuse suurendamine, sest taastet tagava sündimiseta ei ole rahvusriigi säilimine ja areng pikas perspektiivis võimalik.

Arvestades meie suurt huvi kogu maailma vastu, mille tõttu paljud rändavad ringi, sageli leiavad paarilise ja loovad perekonna ja tihti jäävadki võõrale maale, ei kasvata need pered Eesti rahvaarvu, vaid ikka vähendavad.

Meie sündimusele mõjub kindlasti negatiivselt plaanitav sünnitusosakondade sulgemine Lõuna-Eestis. See tekitab noortes peredes ebakindlust. Esmasünnitajal on võib-olla rohkem aega kaugele haiglasse minekuks, aga korduvsünnitaja võib jääda teele ja ebamugavasse olukorda, mis mõnikord osutub isegi ohtlikuks. Sünnitusosakondade sulgemine on mõtlematu tegu.

Me võiks loobuda mõnest muust väljaminekust, et säilitada sünnitusosakonnad. Näiteks loobuda juhikohtade koondamisega kaasnevatest üüratutest kompensatsioonisummadest. Meil on ju tööjõupuudus? Kui need inimesed olid võimekad töötajad, mitte soss-sepad, ei tohiks neil olla keeruline tööd leida.

Mõelgem ikka oma maa ja rahvuse tulevikule, perspektiivile ja kestvusele! See tähendab laste sündimise tähtsustamist, mitte sünnitusosakondade sulgemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles