Juhtkiri: Tuli muuseumi tunnelis (1)

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnale kuuluva kunstihoone saaks ehitada Martensi maja ja Port Artur² vahele linna maale.
Linnale kuuluva kunstihoone saaks ehitada Martensi maja ja Port Artur² vahele linna maale. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu linnavalitsus oli eile valmis mitmetunniseks kohtumiseks uue kunsti muuseumi esindajatega. Õnneks päädis kokkusaamine poolteise tunniga ja lühidalt selle kokku võtnud linnapea Romek Kosen­kranius märkis progressi teema käsitlemisel.

Linnapea ütles lehele otse, et eramuuseumile linna maksumaksja taskust 3,5 miljonit eurot andma tema käsi ei tõuse. Umbes nii suure summa oleksid moodustanud Espla­naadi 10 ostu- ja kordategemise kulud. Peab nõustuma, et odavamalt on võimalik püstitada nüüdisaegne uusehitis. Seda enam, et linnal on kehtestatud planeeringuga maatükk bussijaama vastas üle Pika tänava olemas. Tõenäoliselt pole puudust arhitektidest, kes suudaksid projekteerida huvitava ja ligitõmbava hoone.

Kosenkraniuse arvates võiks kunstihoone ehitamine olla paari aasta perspektiiv, ent kindlasti mitte enne 2020. aastat. Kunstiinimesed on ammu rääkinud vajadusest linnale kuuluva kunstihoone järele, kus kõigil oleksid võrdsed võimalused korraldada näitusi ja kultuurisündmusi. Mark Soosaarele selline lahendus ei meeldi, aga kunstihoone rikastaks kindlasti Pärnu kunstimaailma ja avaks uusi väljavaateid eksponeerida siin väärtkunsti. Asukoht kesklinnas ja hea juurdepääs muudaks näitused kättesaadavaks neilegi, kel omal autot ei ole.

Maksumaksjate taskust pole võimalik ­rahastada eramuuseumi. Nii lihtne see tõde ongi.

Rahastada era­muuseumi maksumaksjate rahast pole võimalik.

Sõltuvalt muuseumile tarvilike ruumitingimuste kirja panemisest võib linnavalitsus kõige varem täna või siis uue nädala algul päringu välja saata. Kindlasti on huvitav teada saada, kui palju on Pärnus üldse vaba rendipinda, mis vastaks kunstimuuseumi vajadustele. Ühtlasi selgub vabaturu hind, mis kindlasti ei saa olla 20 000 eurot kuus.

Praegu terendav lahendus peaks sobima ka opositsioonilisele Reformierakonnale. Meediakajastuste järgi olid oravad ja valimisliit Pärnu Ühendab linnavolikogus esindatud poliitilistest jõududest ainsad, kellele uue kunsti muuseumi saatus paistis korda minevat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles