Meritindiparved jäävad Pärnus aina hõredamaks

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur hulk mullusest tindisaagist koosnes nii väikestest isenditest, et neid olnuks raske Venemaalgi turustada.
Suur hulk mullusest tindisaagist koosnes nii väikestest isenditest, et neid olnuks raske Venemaalgi turustada. Foto: Mailiis Ollino

Pärnus kalavarude ja kalapüügipiirangute arutelul selgus Eesti mereinstituudi teadlaste ettekannetest, et kohavaru kahanemise kõrval on põhjust muretseda kevadel lahte ujuva meritindi pärastki.

“Olgem ausad, tinti, mida püüda, enam eriti ei ole,” ütles mereinstituudi ihtüoloog Heli ­Shpilev kaluritele. “Te näete seda saakide põhjal juba ise ka.”

Teadlaste seireandmetest selgus, et Pärnu jõkke ujuva meritindi sugukarja keskmine vanus aina nooreneb. 2006. aastast on meritindi kevadine arvukus Pärnu lahes langenud, kusjuures suguküpseks saavad aina väiksemad isendid.

“Üle poole kudema ujuvatest tintidest on alla 15sentimeetrised kaheaastased kudejad, mis ei ole normaalne,” selgitas Shpilev. “Kudejad peaksid olema 18sentimeetrised ja kaheaastasi võiks karjas olla alla 20, veel parem kui alla kümne protsendi, mitte kaks kolmandikku.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles