Väärtuslikud, pilkupüüdvad ja haruldaselt õrnad esemed

Karl Hütt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Antikvariaatidest leitav vanakraam on aastasadade, mõnel juhul veel aastakümnete eest iga päev kasutusel olnud. Näiteks päikeseprillid, mis abiks hüljeste küttimisel, või väike plaadiga toos, kust aegade hämaruses raadio asemel muusikat kuulati. Või siis teokarbikujuline toos – milleks seda kunagi vajati? Nendele küsimustele saab vastuse alljärgneval ajarännakul. Pilgu saab peale visata muudelegi huvitavatele esemetele, mis pärit minevikust.

Foto: Mailiis Ollino

Mängutoos, millel vanust üle 100 aasta. “Kui vänta ringi ajada, tekib kuuldav meloodia,” nentis Leo Jakobson, kes abikaasa Annega peab Pärnus Vana turu lähedal antiigipoodi 1991. aastast. Nende sõnutsi olid hilisemad mängutoosid sellised, et keerad vedru üles ja mängib, aga sellel veel vedrusüsteemi ei ole ja peab käsitsi kerima. Mängutoosiga on kaasas 16 plaati, mille tõttu tuleb eseme hind 290 eurot. Leo Jakobsoni väitel maksab plaat eraldi ostes umbes 15 eurot. “Plaadi sees on mügarikud, plaat pöörleb üle hammaste, see annab piidele märku ja nii see meloodia tuleb,” selgitas Leo Jakobson mängutoosi tööpõhimõtteid. Tema sõnutsi mängib üks plaat paar–kolm minutit, kerida tuleb aga õiges tempos, et meloodia ei moonduks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles