Kalev Vilgats: Mis muuseum?

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Ükski teema pole juba ammu saanud Pärnu Postimehes nii massiivselt kajastamisruumi kui uue kunsti muuseumi juhtum. Paljudel pärnakatel on majaga Esplanaadi (Komsomoli) 10 oma kokkupuude. On käidud seal (partei)veterane tervitamas ja konfereeritud kontserte, istutud koos­olekutel ja aetud õpilasmaleva asju. Taasiseseisvumise järel leidus tihti põhjust astuda läbi Chaplini keskusest ja hiljem uue kunsti muuseumist.

Seetõttu üllatas mind tõsiselt Pärnu Postimehe selle nädala küsitlus, kui küsisime lugejatelt, mida teha uue kunsti muuseumiga. Poleks uskunud, et koguni 40 protsenti vastajatest leiab, et seda muuseumi pole üldse vaja. Õnneks on üle kahe viiendiku seda meelt, et uue kunsti muuseum võiks leida koha­ kunstisadamas või ostetagu Esplanaadi 10 ära. Uue muuseumihoone ehitamise pooldajaid on õige napilt.

Olen väga kaugel mõttest, et uue kunsti muuseum peaks oma tegevuse lõpetama. See muuseum on nagu Mark Soosaargi lahutamatu osa Pärnu kunstielust. Kujutan ette Soosaare muiet ja tasast kommentaari, et eks jah, temagi kuulu juba muuseumieksponaatide hulka. Siiski, vara veel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles