Sindis tutvustati Tartu rahu sõlmimisel osalenud Eesti diplomaadi mälestusmärgi maketti

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sindi ajalooklubi tutvustas nädalavahetusel Tartu rahu sõlmimisel osalenud sintlasest riigimehe ja diplomaadi Julius Friedrich Seljamaa mälestusmärgi maketti.

Ajalooklubi austas Sindis sündinud õpetajat, ajakirjanikku, poliitikut ja diplomaati Julius Friedrich Seljamaad, kogunedes Sindi gümnaasiumi juures, kus sünnipäeva puhul meenutati tema elu ja tutvustati talle püstitatava mälestusmärgi maketti.

Mälestusmärgi püstitamise eestkõneleja Urmas Saardi selgituse kohaselt koorus 2008. aastal mõte nii tähelepanuväärsele mehele püstitada monumentaalne mälestusmärk. "Algul oleks lepitud isegi suure põllukiviga kusagil Wöhrmanni pargis, aga nüüd on jõutud ettevõtmisega sellesse etappi, et Sindi ajalooklubi saab tutvustada juba Seljamaa pronksbüsti kavandit, mille looja on Ülo Kirt," ütles Saard.

8. aprillil täitus Seljamaa sünnist 135 aastat. Ajalooklubi liikme Marko Šorini sõnutsi tasub meenutada, et täna 101 aastat tagasi toimus eestlaste demonstratsioon ehk manifestatsioon Peterburis, millega sooviti ühtse autonoomse Eestimaa kubermangu moodustamist. "Ei ole küll kusagil käsitletud, kui suur roll oli Seljamaal manifestatsiooni ettevalmistamisel, aga kaudsetel hinnangutel pidi tema osalus olema märkimisväärne. Sellest on rääkinud ka Peterburi Jaani kiriku taastaja Jüri Trei," lausus ta.

Aga äsja nimetatu polnud veel tema elu tippsündmus: selleks kujunes hiljem diplomaatiline töö Eesti esindamisel.

"Johan Laidoneriga otsis ta Peterburis Eesti Vabariigile tunnustust Ameerika Ühendriikidelt, Prantsusmaalt, Inglismaalt. Tollest tegevusest sai alguse Seljamaa silmapaistev diplomaadikarjäär. Kõige suuremaks teoks kujunes siiski Tartu rahu allkirjastamine, milles oli samuti Seljamaal oma roll," rääkis Šorin. Seljamaa oli just juristina läbirääkimiste algusest saadik ja mõlemal perioodil konsultant. Hiljem jätkas Seljamaa diplomaadina mitmes välisriigis.

Meetrikõrgune büst asetseb 2,1 meetri kõrguse punasest graniidist risttahuka peal. Mõni päev tagasi andis Tori vallavalitsuse majandusosakonna juhataja Jüri Puust teada, et kohe pärast maa sulamist alustatakse mälestusmärgi betoonaluse ehitust. Pronksivalu tahetakse teha aasta lõpul või järgmise algul.

Pidulik avamine toimub Tartu rahu 99. aastapäeval. Puusti sõnade järgi tahab vald anda mälestusmärgi avamisega samal ajal kooliesisele platsile uue väljanägemise. Samuti taastatakse Sindi gümnaasiumi koolihoone hävinenud fassaad, peasissekäigu kohal asunud rõdu.

Mälestusmärgi rahastamiseks alustas Sindi ajalooklubi septembris 2015 üldrahvaliku korjanduse, millega on liitunud Peterburi eestlasedki. Puuduv osa loodetakse katta projektitaotluse ja valla osalusega.

Annetada saab muudetud arveldusarve numbriga pangakontole: Tori Vallavalitsus, Swedbank – EE642200001120160667, märksõna "Seljamaa".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles