Juhtkiri: Just sina, kaupmees!

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti päästeamet kutsub siinsete kaubanduskeskuste omanikke suhtuma väga tähelepanelikult tuleohutuse- ja evakuatsiooninõuetesse, et ei korduks Kemerovo tragöödia.
Eesti päästeamet kutsub siinsete kaubanduskeskuste omanikke suhtuma väga tähelepanelikult tuleohutuse- ja evakuatsiooninõuetesse, et ei korduks Kemerovo tragöödia. Foto: STRINGER/REUTERS

Eile pöördus päästeameti juht Kuno Tammearu avalikult kõikide Eesti, sealhulgas Pärnumaa kaupmeeste poole. Ajendiks kaks nädalat ja kaks päeva tagasi toimunud põleng ­Venemaal Kemerovos. Tra­göödias hukkus üle 60 inimese, neist paljud lapsed.

“Just sinul on võimalik seista selle eest, et Eestis ei jääks ükski inimene evakuatsiooniukse ette laotud kaubakastide pärast tulelõksu või et alarm ei hakka tööle, kuna hoolduse pealt sai veidi kokku hoitud,” toonitab Tammearu. “/.../ Sinu kohustus on rääkida oma maja töötajate ja keskuses tegutsevate kaupluste, kinode, mängunurkade töötajatega ja selgitada neile, miks on oluline teada, kuidas toimub evakuatsioon või miks ei tohi hoida kaubakaste uste ees. Ja veel olulisem on seda kõike neilt nõuda.”

Pärnu Postimehe arvates on Tammearu pöördumine igati asjakohane. Kemerovos juhtunu, eelkõige laste surm kinosaalis tekitab kurbust, kaastunnet. Emotsioonide kõrval loeb õppetund, järelduste tegemine. Õnneks ei ole meil midagi säärast juhtunud. Viimane sellekohane teave, mille arhiivist leidsime, oli pommiähvardus Kaubamajaka Rimile 2016. aasta lõpus. Inimesed evakueeriti, pommi ei olnud.

Kuna pole tragöödiat üle elanud, eeldame, et midagi ei juhtu. Kui paljud teist on kaubanduskeskuses uidates või kinosaalis popkorni krõbistades mõelnud, kuidas ohu korral välja saab? Jah, kohustused ei ole ainult meelelahutus- ja kaubanduskeskuste omanikel ja töötajail, vaid ka külastajatel.

Seega, kasutame ära võimaluse õppida. Mitte ametnike heameeleks, vaid enda pärast.

“Hea klient, ole nõudlik ja tähelepanelik! Tunne huvi, kus on keskuses evakuatsiooni­uksed! Kui kuuled, et alarm on hakanud tööle, lõpeta ostmine ja lahku hoonest,” paneb Tammearu inimestele südamele.

Seega, kasutame ära võimaluse õppida. Mitte ametnike heameeleks, vaid enda pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles