Toomas Tamsar: Kas suletud ja hääbuv või avatud ja edukas?

Toomas Tamsar
, Tööandjate keskliidu juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liitu tööle minna pole probleem, kuid vaid 1300 tööluba aastas tööjõu Eestisse toomiseks on ajale jalgu jäänud.
Euroopa Liitu tööle minna pole probleem, kuid vaid 1300 tööluba aastas tööjõu Eestisse toomiseks on ajale jalgu jäänud. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Eestil on probleem: oma riigi ja rahva kest­mine. Eesti rahvastik väheneb kiiresti. Eriti kärmelt kahaneb töötajaskond ja samal ajal kasvab eakate arv. Probleem ­süveneb iga aastaga. Olukord ei ole aastatega paranenud, vaid halvenenud.

Majandusliku jätkusuutlikkuse seisukohalt on kõige suurem probleem tööealiste inimeste hulga vähenemine: 2017. aastaga võrreldes jääb aastaks 2040 tööealisi 68 000 võrra vähemaks ja ülalpeetavate arv kasvab samal ajal 53 000 võrra.

Eurostati andmetel jääb ­Eesti tööjõuturul juba tänavu ­ 14 000 inimest puudu. Tegemist on protsessiga, millele oleme aastaid valitsuse tähelepanu juhtinud, ent mis seni pole lahendust leidnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles