Jaan Elken: Teeme ära! Päästame uue kunsti muuseumi

Jaan Elken
, Tartu ülikooli emeriitprofessor, maalikunstnik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maalikunstnik Jaan Elken kiidab uue kunsti muuseumi näitusesaale ja kutsub üles muuseumi päästma.
Maalikunstnik Jaan Elken kiidab uue kunsti muuseumi näitusesaale ja kutsub üles muuseumi päästma. Foto: Karin Klaus

Tundub, et Pärnu linnavalitsuse tegevus, õieti tegevusetus uue kunsti muuseumi probleemide lahendamisel pole kantud soovist ummikust väljuda.

 “Muinasjutt” tulevikus Pärnusse rajatavast kunstihoonest mõjub selles kontekstis eriti küüniliselt. Pärnu linnapea Romek Kosenkraniuse väljaütlemine “ehitame pigem uue, kui renoveerime vana”, kehtib massiehituse puhul, sedagi puhtalt tasuvuse seisukohalt. Samasuguse mõtteviisi rakendamisel kultuuris poleks meil kunstimuuseume ega mäluasutusi kui selliseid vaja.

Linnapea väljakäidud pärli teemal – rajada Pärnusse (Tallinna) kunstihoone 2 ja mis see maksumaksjale maksma läheks­ – võiks lausa eraldi loo kirjutada. Sihtasutuse Tallinna Kunstihoone nõukogu liikme ja Pärnu uue kunsti muuseumiga tihedalt seotuna võin kinnitada, et mõlema eelnimetatud asutuse eelarve koos sihtfinantseeringutega näitustele on mahult keskeltläbi 100kordse vahega esimese kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles