Romek Kosenkranius: Pärnu vajab uut kunstihoonet (1)

Romek Kosenkranius
, Pärnu linnapea (VL Pärnu Ühendab)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnapea Romek Kosenkraniuse sõnutsi on linn reserveerinud tulevasele kunstihoonele maa bussijaama vastu üle Pika tänava Martensi maja kõrvale.
Linnapea Romek Kosenkraniuse sõnutsi on linn reserveerinud tulevasele kunstihoonele maa bussijaama vastu üle Pika tänava Martensi maja kõrvale. Foto: Mailiis Ollino

Läinud suvel, näituse “Mees ja naine” ajal, pöördus minu poole Pärnu Esplanaadi 10 omaniku esindaja. Viisaka ja koostööalti mehena jagas ta oma muret läbi lillede: kuigi nad olid sõlminud uue kunsti muuseumiga (UKM) 2016. aasta detsembris üürilepingu ja linn maksab õigeks ajaks hoone kommunaalkulud, on neil kahtlus, kas UKM suudab üürilepingut tulevikus täita. Hiljem selgus lepingu oluline nüanss: algul on üüripinnad tasuta, kuid mingist hetkest on UKM võtnud endale kohustuse hakata maksma üsna kopsakat üüri ja leppetrahve.

Eelmise aasta 17. augustil saatis Novira Kapital Pärnu linnale ettepaneku osta ära Esplanaadi 10 kunstimuuseumi näitusesaalid. 480 ruutmeetri eest küsiti käibemaksuta 475 000 eurot, UKM vajab tegevuseks umbes 1000 ruutmeetrit. Viisin pakkumise koalitsiooninõukokku. Tollane koalitsioon, kuhu kuulus Reformierakondki, pidas hinda liiga kõrgeks. Kuna muuseumi eestvedaja Mark Soosaar oli 2013. aastal algatanud Läänemere kunstisadama projekti, asuti üsna mõistlikule seisukohale: Soosaar peab valima, kas linn toetab Esplanaadi 10 ostu või läheb raha kunstisadama toetuseks. Kahte ettevõtmist linn toetada ei suuda.

Seda kurbnaljakamad olid kunagise koalitsioonipartneri esindajate kirjutised ja arupärimised stiilis “kohe tuleb lõpetada venitamine, leida lahendus ja võtta vastutus”. Kalev Vilgats kirjutas õigesti: kaheksa aastat oldi koalitsioonis. Kas tõesti on poliitiku mälu pikkus kuus kuud?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles