“Sõidan! Öösel saab ka lustivedelikku!” (1)

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu taksoettevõtete juhtidel läks kops üle maksa ja nüüd soovitakse vastuseid küsimustele, kas ja mida ametkonnad piraattaksode tegevuse tõkestamiseks teha plaanivad.
Pärnu taksoettevõtete juhtidel läks kops üle maksa ja nüüd soovitakse vastuseid küsimustele, kas ja mida ametkonnad piraattaksode tegevuse tõkestamiseks teha plaanivad. Foto: Urmas Luik

On avalik saladus, et Pärnus tegutseb kümneid, kui mitte sadu sõidujagajaid, kes pakuvad teenust sotsiaalmeedia gruppide kaudu, samal ajal mitte ühtegi maksu tasudes. Üldteada on seegi, et öisel ajal saab paljude selliste juhtide käest tellida märjukest. Viimaks on linna taksojuhtidel aga kops üle maksa läinud: nad on otsustanud koos sellise tegevuse vastu astuda.

“Keegi ei oska probleemi suurust hinnata, kuna see tegevus käib mitmel rindel,” sõnas Pärnu Go Takso juht Iti Sipelgas. “Üks asi on see, mida me seal (Facebooki, toim) grupi seinal näeme. Kui aktiivselt käib seal enda reklaamimine, kui keegi kirjutab, et tahaks sõita; kui hull rabamine käib hinnapakkumiste tegemisel.” Juba avalikult nähtava põhjal võib Sipelga hinnangul sõidujagamise mahust aimduse saada.

Samal ajal tõdes Sipelgas, et suur osa sõite vahendatakse aga salajastes gruppides. Tema väitel toimib Pärnus vähemalt üks umbes 5000 liikmega vestlusrühm, mis lubab tegutseda pea täielikus anonüümsuses. “Teenuseosutajad on läinud üsna kavalaks,” nentis ta.

Sellised sõitjad kahjustavad taksoettevõtjate kinnitusel nende huve ­üsna mitmel moel. Esiteks ei maksa Face­booki sõidujagajad sisuliselt ühtegi maksu. Kui muidu võib uue sõiduki kaskokindlustuse aastane makse alata 300 eurost, siis Sipelgas toob võrdluseks, et tema maksab enda auto kindlustust 220 eurot kuus. Aastas teeb see 2640 eurot ehk ligemale kümme korda enam kui tavasõiduki puhul. See aga võimaldab piraattaksojuhil sõidutada kliente märksa odavamalt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles