Kulupõlengute aeg on alanud. Päästeamet tuletab meelde, kuidas ohutult tuld teha

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kulupõleng. Foto on illustreeriv.
Kulupõleng. Foto on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Nädalavahetusel on paljudel inimestel kindlasti plaanis teha koduaias või maakodus koristustöid, põletada oksi ja panna püsti esimene grill. Et mõnus kevadine nädalavahetus ei lõpeks halvasti, soovitab päästeamet tähele panna ja jälgida mõningaid nõudeid.

Enne lõkke tegemist tuleb uurida kohaliku omavalitsuse õigusakte: tiheasustusalal võib olla lõkke tegemine keelatud või on määratud, mida lõkkes põletada tohib. Lõkkeaseme ümbrus tuleb hoida vähemalt poole meetri ulatuses puhas süttivast materjalist, et lahtine leek, kõrge temperatuur või sädemed seda ei süütaks. Näiteks võiks enne tule tegemist kasta lõkke ümbruse veega märjaks. Kindlasti tuleb lähedusse võtta kustutusvahendid.

Tuld võib teha tuulevaikuses või nõrga tuulega. Tuleks jälgida tuule suunda, et sädemed ei lendaks põlevmaterjalile ja lõkkesuits ei häiriks kaasinimesi.

Alla meetrise läbimõõduga lõke peab paiknema vähemalt kümne meetri kaugusel hoonetest ja metsast. Üle meetrise läbimõõduga lõke jäägu vähemasti 15 meetrit hoonetest ja 20 meetrit metsast eemale.

Lahtist tuld ei tohi jätta järelevalveta. Oluline on jälgida, et lõkkest ei saaks alguse kulupõleng. Viimasel nädalal toimus juba kümneid kulupõlenguid. Igasugune kulupõletamine on ohtlik ja kõikjal Eestis keelatud.

Kui lõke on siiski kontrolli alt väljunud, tuleb kiiresti eemale minna ja helistada häirekeskuse telefonil 112.

Kindlasti tasuks külastada oma üksi elavaid vanemaid sugulasi ja aidata neid kevadtöödel, hoida silm peal lõkkel, parandada kaevukaas või kraavipurre. Viimastel aastatel on just eakad oma kodus kõige sagedamini õnnetustesse sattunud.

Kuidas ohutult tuld teha.
Kuidas ohutult tuld teha. Foto: Päästeamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles