Tanklasse proovipäevale läinud noormees varastas seifist üle 1000 euro, varastamine jätkus muudeski töökohtades

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Mai Olerexi tankla.
Pärnu Mai Olerexi tankla. Foto: Ants Liigus

Mullu suvel Pärnu Mai tänava Olerexi tanklasse klienditöö proovipäevale läinud Ranek näitas, kuidas hea klienditeenindaja käituda ei tohiks, ja varastas kontori seifist 1100 eurot.

Praeguseks on 18aastane noormees ettevõttele 140 eurot tagasi maksnud.

Pärast niisugust tempu Ranekit tööle mõistagi ei võetud. Töötamise ühendamine näppamisega jätkus aga muudes ametites.

Viimistlustöid tegeva ettevõtte koosseisus pääses nooruk sügisel võõra inimese koju. Nii avanes tal võimalus varastada magamistoast hulk kuldehteid: 1000eurone kaelakett, 450eurone kett ühes ristiga, 250eurone jalakett ja 800eurone sõrmus. Niisiis tekitas ta varguse ohvrile 2500eurose kahju. „Pärast ehete võtmist ta selles ettevõttes enam ei tööta,“ nentis Lääne ringkonnaprokurör Pille Juhkov. „Veel kahes ettevõttes jäi ta tööst ilma, kui ta oli võtnud tööandja kassast või seifist raha.“

Alati ei läinud varas välja nii suure kasu peale. Kord võttis ta alaealise tuttava taskust kaks, kord kolm eurot. Samalt inimeselt lasi noormees tuuri pangakaardigi ja võttis sellega automaadist 470 eurot, millest 350 eurot on ta kahjukannatajale tagasi maksnud. 

Juhkov selgitas, et tuttavate pere pakkus Ranekile umbes nädalaks öömaja. Nii pääseski kostiline ligi alaealiste tuttavate pangakaardile ja taskutele. „Väikeste summade vargus taskutest lisandus süüdistusele, sest see on käsitletav süstemaatilise tegevusena ja sel juhul ei oma kahjusumma enam tähtsust,“ avaldas prokurör. 

Üksvahe asus noormees tööle Riia maantee Maximas. Detsembris näppas ta nelja päeva jooksul kolmel korral kassast raha. Nii tekitas ta tööandjale 307eurose kahju.

Prokuröri sõnutsi on nooruk põhjendanud vargusi rahapuuduse ja võlgadega, kuid ta ei ole avaldanud, kellele ja kui palju ta võlgu on. „Ta on vaid kinnitanud, et kahetseb tehtut ja sooviks kahju hüvitada, kui saaks,“ sõnas Juhkov.

Pärnu maakohus mõistis kokkuleppemenetluses Raneki süüdi pidevalt toime pandud varguses, arvutikelmuses ja omastamises, määrates talle liitkaristuseks poolteiseaastase vangistuse. Kohus ei pööra karistust täitmisele, kui süüdimõistetu ei pane kaheaastase katseaja jooksul toime kuritegu ja täidab kontrollnõudeid. 

Eri kahjukannatajatele peab Ranek hüvitama kokku 1352 eurot. Peale selle peab ta tasuma riigituludesse õigusabi eest,  menetluskulud ja sunniraha kokku 1014 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles