Austajate vähesus Ameerika autosid ei ohusta

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ulakamad USA autode omanikud panid Rüütli tänaval rehvid suitsema.
Ulakamad USA autode omanikud panid Rüütli tänaval rehvid suitsema. Foto: Urmas Luik

Pärnu Ameerika autode klubi meelitas laupäeval Pärnu Kesklinna kai äärde hordide kaupa ookeanitaguste autode huvilisi.

Sadamakail seisnud autorivis võis näha nii aastakümnete vanuseid uunikume kui viimastel aastatel tehasest välja vuranud masinaid.

Fänne jagub mõlema ajastu liikuritel. Kui argisõidukite hulgas ei paista uuemad „ameeriklased“ muu maailma masstoodangu kõrval kuidagi silma, siis edevamad USA sõidukid, olgu nad luksuslikud väikebussid või ülikiired sportautod, on kindlasti iga autohuvilise unistuste sõidukite edetabeli tipus. Sellele väitele vaidlevad vastu ainult veendunud Saksa, Jaapani või ökoautode tulihingelised poolehoidjad, kelle õrritamiseks kannavad januste mootoritega autode fännid särki kirjaga „Fuck the fuel economy“.

USA autotootjate vanema generatsiooni esindajad on aga omaette religiooni kummardajaks kujunenud. Kes meist ei teaks roosat Cadillaci? Aga kes seda oma silmaga näinud või käega katsunud on?

Nii mõnigi laupäeval sadamakail oma kiiskava plekkliisu kõrval seisja võis entusiastlikule kuulajale pikalt-laialt rääkida oma sõiduki ajaloost.

Üldjuhul on erilisemate USA autode omanikud muretsenud endale Uuest Maailmast mõnekümne tuhande krooni eest tooriku, mille kõpitsemiseks kulub autosalongides pakutava uue sõiduki hind.

Pühendunud fännid sõidavad sellise masinaga vaid mõne aasta ja müüvad selle siis edasi, et ise ringiga taas alguspunkti jõuda ja järgmine Ameerika raud ette võtta.

Nii mõnigi kokkutulekul rahulolevalt oma Ameerika unistuse kõrval melu nautinud autoomanik pidas naabrimehega arvet selle üle, kelle masin rohkem pildistajaid ligi tõmbas.

Et viiendat aastat toimunud Ameerika autode pidupäev oli tänavu pühendatud van’idele ehk mikrobussidele, said julgemad laupäeval proovida 2000 kilo kaaluva sõiduki sikutamist.

Lõbusa vahepalana said auto- ja motoklubide esindajad mõõtu võtta korraliku hommikueine nurgakivi ehk piraka hamburgeri söömises.

Ürituse “Elu nagu Ameerikas” tipphetkeks kujunes uhkete autode paraad läbi linna kuursaali juurde, kus pillerkaar jätkus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles