Sindi seitsmendik andis välja raamatu linna ajaloost

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaur Kasemaa andis välja raamatu "Sindi eile ja täna"
Kaur Kasemaa andis välja raamatu "Sindi eile ja täna" Foto: Urmas Saard

Sindi gümnaasiumi seitsmenda klassi õpilane Kaur Kasemaa andis välja raamatu "Sindi eile ja täna", mis käsitleb linna ajalugu piltides 20. sajandi esimesest poolest alates.

Kaur Kasemaa otsustas kooli õppekavas toimunud loovtööst teha kingituse Sindi linna 80. aastapäevaks. Nüüd on kavatsus teoks saanud ja 20 esimest raamatut „Sindi eile ja täna“ Pajo trükikojas trükitud. 

Kaur Kasemaa raamat "Sindi eile ja täna".
Kaur Kasemaa raamat "Sindi eile ja täna". Foto: Urmas Saard

Neli raamatut võttis Eesti rahvusraamatukogu  oma riiulisse ja kümme ostis ära Tori vallavalitsus. Ülejäänud tahab autor kinkida lähematele abilistele. „Tellin nüüd trükikojast 40 raamatut juurde,“ ütles Kaur, kes on kandnud kõik trükikulud enda taskurahast ja ema abiga. „Ema töötab Pärnu keskraamatukogus, lubas ühe raamatu ka sealsetele lugejatele viia.“

Et Kaur ja tema pere saaksid trükikulud tagasi ja Sindi ajaloost huvitatud inimesed kauni raamatu omanikuks, pakub Kaur teost müügiks. 

Loovtöö koostamist juhendas õpetaja Signe Lensment. Piltidele lisatud selgitavad tekstid aitas sõnastada õpetaja Lembit Roosimäe. Väga suur abi oli Sindi muuseumi juhatajast Heidi Vellendist, kes aitas teha ajaloolistest objektidest parima valiku.

A4-formaadis raamatus on 40 suurt fotot. „Ühed fotod pärinevad 20. sajandi esimesest poolest ja nende kõrvale paigutasin seitsme viimase kuu kestel enda pildistatud ülesvõtted. Pildistamisel tuli appi Sindi avatud noortekeskuse juhataja Helle Vent, kes andis kasutada fotoringi hea kaamera,“ selgitas Kaur. Kaantel kasutasin taevapiltnik Andres Tarto fotosid,“ selgitas Kaur. 

Kaur Kasemaa andis välja raamatu "Sindi eile ja täna".
Kaur Kasemaa andis välja raamatu "Sindi eile ja täna". Foto: Urmas Saard

Loometööga alustas noormees mullu septembris. Järgnevast jutuajamisest aga ilmnes, et tegelikult juba 2014. aastal. Otsis ajaloolisi fotosid ja pildistas täpselt sama nurga alt praegust vaadet.

„Siis ma trükikotta ei läinud. Printisin noortekeskuses. Värviprindi kvaliteet tuli vilets, aga esimene katsetus sai tehtud,“ meenutas Kaur, kes siis oli neli aastat noorem ja käis alles kolmandas klassis. 

Raamat on huvitav nii fotode kui selgitavate tekstide poolest. Seal näeb hooneid, mida praegu enam pole ja samal kohal asub kas täiesti uus maja või haigutab kurvaks tegev tühjus. Siiski on säilinud ka hästi hoitud või taastatud ehitisi. 

„Sindi eile ja täna“ ei ole Kaur Kasemaal päris esimene trükis. Sindi noortekeskuse 2018. aasta kalendergi on tema koostatud, samuti on ta teinud kaastööd Külauudistele.

Sindi muuseum on andnud lubaduse avada 1. mail raamatu „Sindi eile ja täna“ suurendatud fotodest näituse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles