Tori hobusekasvanduses sündis üle aegade varss

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tori hobusekasvanduses sündis tori tõugu märavarss.
Tori hobusekasvanduses sündis tori tõugu märavarss. Foto: Sa Eesti Maaelumuuseumid

Täna öösel tuli Tori hobusekasvanduses õnnelikult ilmale märavarss, kes seitsme vaikuseaasta järel on esimene hobusekasvanduskompleksis sündinud Tori tõugu hobune.

“Maimukese ema on kasvanduse mära Parii ja isa on kõrgelt hinnatud sugutäkk Aldermann, kelle kodutall on Päriveres Andres Kallaste hobusekasvanduses,” teatas sihtasutuse Eesti Maaelumuuseumid direktor Merli Sild.

SA Eesti Maaelumuuseumid moodustati Tori hobusekasvanduskompleksi ning Ülenurme ja Kurgja muuseumi ühendamise teel läinud aasta 28. augustil. Ühtlasi lõppes sellega vaidlus Tori hobusekasvanduskompleksi rentniku ja maaeluministeeriumi vahel rendilepingu tingimuste täitmata jätmise üle.

Aastaid väldanud vaidluse käigus jäeti Tori hobusekasvanduses tiinestamata seal peetavad riigimärad, mistõttu täna öösel ilmavalgust näinud Tori tõugu varss on hobusekasvatuse ringkondades suursündmus.

“Tegelikult sündis Tori hobusekasvanduses üks varss juba märtsi lõpul, kuid see oli tõu poolest Eesti hobune,” märkis Sild. “Täna Toris sündinud varss on aga Tori hobune, kohalik tõug, mille aretamisega Tori ajaloolises hobusekasvanduses juba 19. sajandil algust tehti.”

Sild teatas, et peagi on Tori kasvanduses oodata taas varssade ilmaletulekut, kuna karjas on poegimisootel kaheksa tiinet mära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles