Marian Kivila: Uue kunsti muuseumi rahamure pole peamine (1)

Marian Kivila
, kuraator ja kunstikriitik, EKA kunstiteaduse magistrant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuraator ja kunstikriitik Marian Kivila leiab, et Pärnu kunstielu põhiprobleem on kultuuriinimeste ja kunstnike lahkumine, mitte uue kunsti muuseumi rahamure.
Kuraator ja kunstikriitik Marian Kivila leiab, et Pärnu kunstielu põhiprobleem on kultuuriinimeste ja kunstnike lahkumine, mitte uue kunsti muuseumi rahamure. Foto: Urmas Luik

Põhjus, miks ma ei ole kunsti­sadama teemal varem sõna võtnud, on lihtne: projekt oma grandioosses absurdsuses ei ole mulle kunagi tundunud küllalt tõsiselt võetav ega perspektiivikas, et selle üle üldse mingitki diskussiooni pidada.

Algusest peale on tundunud utoopiline, et hiigelvõlgades pereäri­ peaks hoobilt hakkama saama mahult kümneid kordi suurema ja rahvusvahelise mõõtmega institutsiooni majandamisega.

Muidugi on hea alati suurelt mõelda, kuid arvestada tuleb konteksti ehk piirkonna üldisi vajadusi ja võimalusi. Eesti kunstimaastikul on viimase paari aasta jooksul hakanud ilmnema ohtlik tendents: institutsionaliseerimine, mis ähvardab enda ümber suretada kõik pisemad, kuid kultuurilises mõttes niisama tähtsad ettevõtmised.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles