Vaadake, millised laste ideed pääsesid Lottemaa suure leiutamisvõistluse finaali

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lottemaa leiutised. Foto on illustreeriv.
Lottemaa leiutised. Foto on illustreeriv. Foto: Mailiis Ollino

Lottemaa tänavuse suure leiutamisvõistluse žürii valis välja viis finalisti, kelle ideed pannakse 1.–14. maini kestvale rahvahääletusele.

Parimaks tunnistatud töö ehitatakse suvel Lottemaale, et kõik külastajad saaksid seda uudistada. Võiduteose pidulik avamine on kavandatud 20. augustiks.

Konkursile laekus ligemale 60 innovaatilist leiutist nelja- kuni 14aastastelt leiutajatelt.

Žürii, millesse kuulusid kõige osavamad leiutajad Lottemaalt, andekad lapsleiutajad, SEBi ja Lottemaa juhid, valis poolfinaali kümme parima idee seast finaali viis.

Finaali pääses algkoolilapse hoidja-robot, mis lahendab lapsehoidmisprobleemi algkooliastmes, aidates lapsevanematel võsukese päevaplaanil silma peal hoida ja õigel ajal õiges kohas olla. Idee autor on Greta Madeleine Gnannt.

Leiutaja Greta ja juhendaja Margus, nende ees käsitööna valminud puitmudel algkoolilapse hoidjast-robotist.
Leiutaja Greta ja juhendaja Margus, nende ees käsitööna valminud puitmudel algkoolilapse hoidjast-robotist. Foto: Lottemaa Leiutamisvõistlus

Kenneth Einberg esitas konkursile tarkuse pähepanemise kulbi, mille sees on mikrokiip, kuhu täiskasvanu programmmeerib selle, mis lapsel on vaja selgeks saada, näiteks õppida pähe korrutustabeli.

Tarkuse pähepanemise kulbi kavand.
Tarkuse pähepanemise kulbi kavand. Foto: Lottemaa Leiutamisvõistlus

Johanna Hussari, Anette Hussari ja Herman Hussari idee on prügisööja, mis oma vahva välimusega innustab prügi kokku korjama.

Prügivitsutaja kavand.
Prügivitsutaja kavand. Foto: Lottemaa Leiutamisvõistlus

Emili Kõonurm ja Mattias Kõonurm pakkusid konkursile kommipaberi avaja, mille abil on kommisöömine lihtsam ja huvitavam.

Kati Kuusmann ja Rebeca Helene Tamme võistlevad finaalis võikumasinaga, mis teeb eri maitsega leivakesi.

Võikumasina kavand.
Võikumasina kavand. Foto: Lottemaa Leiutamisvõistlus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles