Juhtkiri: Riigihalduse ministri saatus (2)

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aab on ministriameti järel prii uuteks väljakutseteks.
Jaak Aab on ministriameti järel prii uuteks väljakutseteks. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Riigihalduse minister Jaak Aab esitas eile peaminister Jüri Ratasele lahkumisavalduse. Põhjus peitub üle kuu tagasi toime pandud topeltrikkumises: autoroolis 0,28 promilliga ja kiiruseületamine. Läinud nädalal sai Aab kätte karistuse: üheks kuuks jalameheks. Aabi kahetsus tundub siiras, mistõttu võib ta pärast mõnda aega varupingil veel poliitikasse naasta.

Jääknähtudega rooliistumise puhul pole tagantjärele tarkusest kasu. Et võinuks Tartust koju sõita esialgu veel tasulise ühistranspordiga või helistada sõbrale ja paluda ennast ära visata või võtta takso ja lasta koju sõidutada.

Kohusetundliku inimesena on Aab saanud viimastel aastatel vedada raskeid koormaid. Riigihalduse ministrina viis ta ellu ebapopulaarse haldusreformi. Selle tagajärgi ja küsitava maitsega vilju peab tunda saama ja mekkima keegi teine.

Pärast Oudekki Loone kohalt vabastamist määrati Aab Keskerakonna peasekretäri ajutiseks kohusetäitjaks ja seejärel juba pea­sekretäriks. Aabile võlgneb peaministri partei oma kantselei asjade kordaajamise ja prestiižikas kohas, kuid kalli pidada peakorteri mahamüümise ettevalmistamise.

Aabi lahkumine valitsusest ei tulnud peaministrile heal ajal.

Samuti oli Aab Keskerakonna presidendikandidaadi Mailis Repsi kampaaniameister ning saatis teda kurnavatel kampaaniaring­sõitudel ja kohtumistel valijatega. Käed rüpes pole tal lähiaastatel istuda lastud.

Aabi lahkumine valitsusest ei tulnud peaministrile heal ajal. Mõni võib ju teha järelduse, et valitsuse tervis on juba nii halb, et isegi parteiseltsimehed eelistavad pigem naistepäevajärgsete jääknähtudega vahele jääda. Nende ridade kirjutamise ajal pole veel selge, kes võtab üle teisegi probleemse ministrikoha, tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski oma.

Ratas peab pooleli tööde jätkamiseks esitama riigihalduse ministri uue kandidaadi. Kas sellele kohale võiks sobida Pärnu abilinnapea Marko Šorin, kes jagab regionaalpoliitikat? Pealegi poleks tal karsklasena promillidega muret.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles