Pärnu lahe võib päästa Mehhikost pärit karbiliik

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plahvatuslikult paljunenud ränd­krabi, keda tuntakse ka Harrise muda­krabina, kujutab endast ohtu Pärnu lahe vee-elustikule.
Plahvatuslikult paljunenud ränd­krabi, keda tuntakse ka Harrise muda­krabina, kujutab endast ohtu Pärnu lahe vee-elustikule. Foto: Urmas Luik

Viimastel aastatel Pärnu lahes plahvatuslikult paljunenud võõrliik rändkrabi on hakanud õgima rannakarpe, kes puhastavad vett liigsetest toitainetest, hoides selle läbipaistvamana.

Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi teadusdirektor Jonne Kotta hindab rändkrabidest tingitud ohtu Läänemeres, eriti Pärnu lahes tõsiseks.

“Paljud mured, mida kalamehed arvavad olevat põhjustatud sadama laevatee süvendamisest ja kaadamisest, on suuresti tingitud sellest­samast krabist,” sõnas Kotta. “Krabid on söönud ära suurema osa põhja­setetes elavatest karpidest, kes varem hoidsid Pärnu lahe vee suhteliselt puhtana.”

Karbid söövad vees taimset ja loomset ollust, puhastades sellega vett, aga lahte tunginud rändkrabi pistab karbid nahka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles