Võitlus piiriülese kaubandusega: tabatud ATV-vargad, narkodiilerid ja inimsmugeldajad

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Läti piir.
Eesti-Läti piir. Foto: Mailiis Ollino

Kui Põhja ja Viru tööpiirkonnas on pikka aega olnud probleem raskete sünteetiliste narkootikumidega nagu fentanüül ja selle analoogid, tõdes Lääne ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kaido Tuulemäe prokuratuuri aastaraamatus, et siin kandis on tõusujoones soodustuskelmused, piirkonna eripära on aga piiriülene kuritegevus.

Tuulemäe tõi eelmisest aastast näite, kus politsei pidas analüüsi ja jälitustegevuse tulemusena otse kuriteo toimepanekul kinni Läti kodanikud, kes olid spetsialiseerunud varastama ATVsid ja mootorrattaid Pärnu- ja Läänemaal. Ta märkis, et praeguseks on mehed esimese astme kohtus süüdi mõistetud. "Süüdistusakt ei olnud küll mahukas, kuid just selles õnnestumine seisnebki: tabasime ja lõpetasime organiseeritud tegevuse kiiresti," kirjutab eriasjade prokurör aastaraamatus.

Peale selle pidasid prokuratuur ja politsei eelmise aasta lõpus kinni viis isikut, kes toimetasid Leedust Eestisse ainet, milles oli poolteist kilogrammi puhast kokaiini.

"Mõnikord aga juhtub sedagi, et kuritegevus liigub üle piiri teises suunas," nentis Tuulemäe. Nii peeti mullu Lääne prefektuuri ja Läti politsei koostöös Lätis kinni Eesti kodaniku juhitud ja valdavalt Eesti kodanikest koosnev kuritegelik ühendus, mille tegevus oli suunatud vietnamlaste ebaseaduslikule toimetamisele Venemaa Föderatsioonist Läti ja Leedu kaudu Poola. Selle ühenduse liikmed on Lätis esimese astme kohtus süüdi tunnistatud.

Ehkki eriasjade prokuröri ütlust mööda tavaline kodanik ei märka niisuguseid tegusid, on need kuriteod õiguskaitsjatele keerulised katsumused. "Isegi olukorras, kus kogeme Pärnu-sugust linna turvalisena, jääb peitkuritegevus alati õiguskaitseasutustele tööd pakkuma," märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles