Juhtkiri: Inimkaubanduse hüdra

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei piiriülene koostöö aitab edukalt võidelda inimsmugeldamisega.
Politsei piiriülene koostöö aitab edukalt võidelda inimsmugeldamisega. Foto: Ants Liigus

Vietnamlaste smugeldamine Venemaa ja Balti riikide kaudu Euroopa Liitu on suur ja kasumlik äri. Aja­kirjanduse andmetel võib see ainuüksi Baltimaades anda 21 miljonit eurot tulu, sest ega vahele kukkunud vaestele vietnamlastele keegi nende makstud raha tagasta.

Väidetavalt polevat teada, kes on Venemaal inimkaubanduse taga, aga see ring olevat väike. Ebamääraselt vihjatakse, et ebaseaduslikku bisnisisse on segatud Vene föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) struktuurid. Ilmselt peavad kuritegelikud sidemed viima pagunitega inimesteni, kes näiteks korraldavad vajalikul ajal vajalikus kohas turvalise “koridori”.

Tänases Pärnu Postimehes avaldatud artikkel sellest, kuidas noored mehed üritasid vietnamlaste transpordiga hõlptulu teenida ja terve kuritegelik grupp vahele kukkus, pole erand. Internetiotsing lükkab ritta teisigi näiteid politsei- ja piirivalveameti eduka tegutsemise kohta. Nii mõistis Viru maakohus läinud aasta juunis süüdi üheksa meest, kes ei teeninud ainult vietnamlaste smugeldamise, vaid ka maksumärkideta sigarettide ja piiritusega äritsemisega.

Novembris 2015 kukkusid Võrumaal vahele kaks meest, kes üritasid sokutada ELi marjamaale 15 vietnamlast. Tol aastal toimus kagupiiril 54 ebaseaduslikku ületamist ja kinni peeti 70 piiririkkujat. Aasta varem oli ületusi ühe võrra vähem, aga kinnipeetuid niisama palju.

Inimsmugeldajad aitas tabada ­politsei piiriülene koostöö.

Inimsmugeldajad aitas tabada politsei ­piiriülene koostöö. Väidetavalt tuleb vietnamlastel maksta ebaseadusliku pääsu eest Euroopasse kuni 20 000 dollarit. Inimkaubandus on kui hüdra: saad ühe kuritegeliku grupi kätte, ilmub järgmine asemele.

Veel kodumaal vietnamlastele tuleks arusaadavas keeles edastada sõnum: “Balti riikide kaudu te Euroopa Liitu ei pääse. Ärge parem proovigegi!” Paraku ei pruugita seda soovitust kuulda võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles