Suitsetajate arvates ei juhtu nendega kõige hullemat

Christin Mäemets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Egipt näitamas õpilas­tele tõrva kogust­, mis ladestub kopsu, kui suitsetada iga päev üks pakk sigarette.
Hanno Egipt näitamas õpilas­tele tõrva kogust­, mis ladestub kopsu, kui suitsetada iga päev üks pakk sigarette. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Statistika kohaselt suitsetab Eestis vähemalt 400 000 inimest. Peale nende, kes avalikult ja pidevalt suitsetavad, leidub neidki, kes teevad seda salaja, ­ainult seltskonnas või aeg-ajalt.

Eesti vähiliidu vabatahtliku Hanno Egipti jutu kohaselt on suitsetamisvastast tegevust Eestis nii vähe, et inimesed pole teadlikud kõikidest ohtudest. “Suitsetamine on haigus,” sõnas ta. Egipti ütlust mööda inimesed ei mõista, et see võib nende ja lähedaste tervist kahjustada. Näiteks tekitada kopsu-, südame- ja veresoonkonna haigusi või halvimal juhul vähkkasvajaid. “Inimesed arvavad, et minuga see ei juhtu, juhtub kindlasti kellegi teisega.”

Kuid väljaspool ohtu pole suitsetajate läheduses viibijadki. Vabatahtliku teatel võib kaudne suitsetamine ehk tubakasuitsuses keskkonnas olemine teha rohkem kahju kui suitsu tõmbamine. Kõrvalvoog ehk sigareti otsast hõõgumisel eralduv suitsuvoog on inimestele mitu korda kahjulikum kui peavoog, mida suitsetades sisse hingatakse. Egipti sõnade järgi on inimesel, kes suitsetajaga koos elab, 15 protsenti suurem oht vähki surra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles