Ajakirjanikud otse-eetris: kas kooli või vangi?

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanikud Raido Keskküla ja Martin Laine raadiostuudios.
Ajakirjanikud Raido Keskküla ja Martin Laine raadiostuudios. Foto: Regina Atka-Jaakson

Pärnu Postimehe ja Tre Raadio tänases saates “Aktuaalne Pärnumaal” arutlesid Regina Atka-Jaakson raadiost ja Raido Keskküla ja Martin Laine ajalehest noorte valikute üle. Paljud noored valivad praegu kooli. Pärnu linnas on keskhariduse saamiseks kolm ja maakonnas viis gümnaasiumi. Tõdeti, et pärast põhikooli lõpetamist on raske valida eriala ja isegi gümnaasiumi puhul tuleb otsustada kas humanitaar- või reaalharu kasuks.

Mõneti on tunda eelmiste põlvkondade survet, et põhikoolist keskkooli ja sealt ülikooli on ainus tee tulevikku. Ometi vajatakse häid kutseharidusega spetsialiste, kellel on sama kaal ülikooli lõpetanuga.

Ajakirjanikud arvasid, et osale noortele on gümnaasium ajapikendus, sest otsustamiseks ollakse liiga noored. Paraku pole 15aastane veel valmis täiskasvanuna ellu astuma. Kõlama jäi seisukoht: põhikooli järel peab edasi õppima ja valides ei maksa üleliia stressata.

Üks variante on jätkata õppimist, teine minna koolipingist vangi. Nii juhtus 18aastase noormehega, kes isegi ei saanud aru, millesse ta ennast segas, kui nõustus 1000 euro eest transportima vietnamlastest ebaseaduslikke immigrante. Noor inimene lävis valede inimestega ja jõukugi sattumine oli juhuslik, päädides reaalse karistusega Läti vanglas. Pidanuks mõistma, et 1000 euro eest inimeste Poola viimine pole OK. Valikute küsimus, kuid nüüd tuleb vastutada. Läti kohus korraldas näidisprotsessi: kui nii teed, lähed vangi. Moraal: kui pakutakse hõlptulu, mõtle üheksa korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles